Gorgonzolabakad lax

Varken min man eller våra barn är särskilt förtjusta i lax, men det är jag. Så i dag fick de äta lax vare sig de ville eller inte eftersom jag bestämde maten i dag. Receptet kommer från LCHF-kokboken och går väldigt snabbt att laga. På mindre än en halvtimme står maten på bordet.

Marions gorgonzolabakade lax med vitvinssås
4 portionsbitar av lax utan ben
100-150 g gorgonzola
smält smör
salt
Sås:
1 dl vitt vin - matlagningsvin går fint
1 fiskbuljongtärning
2 dl creme fraiche
1 dl finhackad dill
1 stor klick smör

Delaosten i fyra lika stora delar. Skär en ficka i portionsbitarna utan att skära igenom hela filén och pensla fisken med smält smör. Stek i ugnsfast form i 8-10 minuter.
Koka under tiden såsen genom att lösa upp buljongtärningen i vinet och reducera en aning innan creme fraiche tillsätts. Rör på slutet ner dillen och blanka av såsen med en stor klick smör när kastrullen tagits från plattan.

När jag kom hem från jobbet i dag var Wiktor baksugen. Han ville göra något gott till friluftsdagen de har på skolan på fredag. Det blev "färgade" havrebollar. Han blandade grön karamellfärg i smeten och rosa färg i pärlsockret. Så här snygga blev dem:

Havrebollar
14 dl havregryn
300 g smör
3 dl socker
1 dl vaniljsocker (det står rätt)
1 dl kokos
1 1/2 dl O´boy
2 dl mjölk
Blanda med elvisp i 3-5 minuter. Rulla till bollar i kokos eller pärlsocker. Det blir ganska många så man kan halvera receptet om man vill ha en normal sats. Går utmärkt att frysa.

Kommentarer

Populära inlägg