Tjejmiddag!

I går hade jag tjejmiddag. Det blev lite sent, så därför blev det inget inlägg i går kväll. Här kommer recept och bilder från middagen.

FÖRRÄTT
Receptet till den här förrätten kommer från Allt om mat.

Kycklingsallad med grillad sparris och parmesanflarn
2 kycklingfiléer, färdiggrillade
1 knippe grön sparris
15 st cocktailtomater
1 st grönsallad, kruka
1 msk pinjenötter, att garnera med
Parmesanflarn:
2 dl parmesanost, grovt riven
Dressing:
3 msk olivolja
1 balsamicovinäger
salt, peppar
Gör så här: Sätt ugnen på 250 grader. Fördelar osten på bakplåtspapper med en matsked. Strö över lite rosmarin. Låt osten smälta hastigt i ugnen (det går mycket snabbt), ta ut plåten och låt svalna. Skär sparrisen i 5 cm långa bitar och koka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt svalna. Sva den grillade kycklingen tunnt. Blanda samman med sparrisen, tomaterna och sallad. Häll över dressing och dekorera med pinjenötter.

VARMRÄTT
Den här rätten fick jag första gången hos Eva och receptet kommer ursprungligen från Leilas Mat
Receptet är med färsk gnocchi, men jag brukar använda färsk äggpasta med fyllning av karljohansvamp. Helst ska man ha tre pannor igång på spisen samtidigt, men jag stekte päronen innan och lade sedan på ädelosten så att den fick smälta lite. Förbered allt annat och när pastan har kokat i en minut så är det bara steka scampin och pastan i varsin panna och allt är klar!

Färsk Gnocchi Arrabiatta med Scampi
2 påsar färsk Gnocchi (naturell smak)
2 msk smör
1 st mild röd chili
2 st vitlöksklyftor
1 knippe persilja
rivet skal av 1 citron
500 g scampi
1 msk socker
flingsalt
svartpeppar från kvarn
1 ask körsbärstomater
1 bit (100 g) pecorinoost
2 msk balsamiq glaze (crema di balsamico)
Gör så här: Koka upp ett välsaltat pastavatten. Finhacka chili, vitlök och persilja och dela upp i två skålar. Koka gocchin i 1 minut, häll bort vattnet. Hetta upp två teflon stekpannor. Stek gnocchin gyllene i ena stekpannan i 1 msk smör och hälften av chilin, vitlöken och persiljan. Riv skalet av halva citronen över och krydda med salt och peppar. Stek scampin hastigt i andra stekpannan i 1 msk smör, socker och resten av chilin, vitlöken och persiljan. Riv resterande citronskal över räkorna, krydda. Häll upp gnocchin på ett stort serveringsfat och häll scampin över. Strö delade körsbärstomater över och toppa med riven pecorinoost och balsamiq glaze.

Turbosallad med grillat päron, salami och ädelost
2 st fasta päron
1 1 msk olivolja
1 1 ask (200g) maché sallad
140 140 g kvibille ädelost
150 150 g salami (eller annat lufttorkat kött)
flingsalt
svartpeppar från kvarn
Gör så här: Tvätta och klyfta päronet, skär bort kärnhuset och blanda klyftorna med olivolja och flingsalt. Värm en grillpanna i gjutjärn och grilla päronet i rykande het panna.
Lägg machésalladen på ett stort serveringsfat och strö över grillat päron. Skiva ädelosten i tunna skivor och strö över salladen, krydda med svartpeppar.
Toppa med salami eller annat luftorkat kött.


DESSERT
Receptet till den här goda pajen kommer från Allt om Mat. Jag har kollat på det här receptet flera gånger, men har aldrig tidigare provat det. Först trodde jag att den skulle bli misslyckad efter den började rinna ur formen när den stod i ugnen, men efter ett tag så "stannade" bryléen och resultatet blev riktigt bra. Pajen blir bäst om den bakas dagen före festen. Gräddblandningen behöver inte svalna innan den vispas ihop med äggsmeten.
(Denna bild har jag "lånat" från "Allt om mat" )
Creme Brulée med marinerade aprikoser
Pajskal:
75 g smör
2 msk strösocker
2 dl vetemjöl
75 g mandelmassa
1 ägg
Fyllning:
100 g aprikoser, torkade
0,5 dl dessertvin, söt
Brylée:
1 st vaniljstång
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl strösocker (1/2 + 1/2 dl)
6 äggulor
Garnering:
2 msk strösocker
1 tsk kardemummakärnor, finstötta
Tillbehör: vaniljglass, grädde
Gör så här:
Pajskal: Kör snabbt ihop ingredienserna till degen i matberedare. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten, 26 cm diameter. Ställ kallt ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
Fyllning: Hacka aprikoserna och häll dessertvinet över. Låt blandningen dra 30 min, tills vinet sugits upp av frukten. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 min, tills det fått lite färg. Sänk ugnsvärmen till 150°. Fördela aprikoserna i botten av pajskalet.
Brûlée: Dela vaniljstången på längden. Skrapa ner fröna i en kastrull och lägg även ner stången. Tillsätt grädde, mjölk och 1/2 dl strösocker. Koka upp blandningen under omrörning. Ta kastrullen från värmen. Vispa äggulor med resterande socker (1/2 dl) vitt och pösigt. Ta upp vaniljstången ur den varma gräddmjölken och vispa sedan ner den i äggsmeten. Häll blandningen över aprikoserna. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 1 timme, tills brûléen har stannat.
Garnering: Blanda socker och fi nstött kardemumma. Strö blandningen över den avsvalnade pajen. Bränn av sockret med en brännare eller ställ den i ugnen under grillen på högsta värme, passa noga. Ställ pajen kallt till servering. Servera med vaniljglass eller grädde.

Kommentarer

  1. Kul att du gillar min blogg!
    /Ingela

    SvaraRadera
  2. Kul att du bloggar, ser fram emot att fortsätta att läsa den . Nu ligger DU på mitt skrivbord så jag kan följa familjen Näslund varje dag...
    Kakan

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg