Äntligen fredag!

Oj,vad skönt med fredag! Efter jobbet åkte Wiktor och jag ner på stan och inhandlade nya jeans till både honom och Wilma. Sedan blev det en lugn och skön hemmakväll med god mat och fredagsmys. Janne åkte iväg och spelade poker med grabbarna medan jag och barnen tittade på Let´s Dance.

Ikväll stod Fisksoppa på menyn. Receptet fick jag för många år sedan hos några vänner och har blivit en favorit här hemma. Den rökta laxen ger bra smak i soppan.
Fisksoppa
1 purjo
1 vitlöksklyfta
1 pkt saffran
2 dl mellangrädde
matlagningsvin
torskblock
räkor
50 g rökt lax
färska skållade tomater
färska skivade champinjoner
salt
Gör så här: Fräs purjo, vitlök och saffran i smör. Bland i grädde och vin och laxen (skuren i små bitar). Tillsätt torsken. Koka tills fisken blir klar. Tillsätt räkor, tomater och champinjoner sist.
Servera med aioli och vitlöksbröd och ett gott glas vitt vin.

Aioli
Aioli är en suveränt god majonäsliknande sås som passar bra till fisksoppa.
Mosa 3 vitlöksklyftor i mortel eller pressa i vitlökspress. Rör ner 2 råa äggulor. Häll droppvis i ca 2 1/2 dl olja (olivolja är det genuina, men annan god olja går också bra) och smaksätt med lite salt. Rör flitigt hela tiden och häll inte på oljan för snabbt, gulorna och vitlöken måste hinna ta upp alla olja innan nya droppar slås i.

Kommentarer

Populära inlägg