40-årsfest!

Idag har det varit en riktigt seg dag. Var på 40-års kalas igår. Tack Lotta för ett toppenkalas. Trevligt med god mat, massa gott att dricka och trevligt och glatt umgänge.

Lotta bjöd på Solgul sallad med kyckling. En matig sallad som även jag har lagat ett flertal gånger och är perfekt att laga till många. Allt kan förberedas och receptet kan både halveras och dubbleras. Salladen är också perfekt om någon är vegetarian, då är det bara att ta undan sallad med lite extra bönor innan kyckling blandas ner.
Bulgur är krossat vete och det kan bytas ut mot couscous. Men ta då halva mängden vatten enligt receptet. Couscousen behöver inte kokas utan bara skållas med kokande vatten och svälla 5 minuter. Receptet kommer från Allt om mat!

Solgul sallad med kyckling
20 portioner
14 dl bulgur, grovkrossad
2,8 l vatten
2 msk salt
0,5 g saffran
1 st gurka, stor
1 kg tomater
8 st salladslökar
400 g kidneybönor, på burk
80 g rucolasallad
80 g jungfrusallad, bl a späda rödbetsblad
0,5 tsk svartpeppar, nymald
Marinerad kyckling
1,8 kg lårfilé av kyckling
1,5 dl japansk soja
0,5 dl olja
1 st lime
4 st vitlöksklyftor, pressade
1,5 tsk svartpeppar, grovmald
1 tsk salt
Avokadosås
8 st avokadofrukter
2 msk citron, pressad
6 dl gräddfil
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald
6 st vitlöksklyftor, pressade
Tillbehör
oliver, rostade solroskärnor
Gör så här
1. Marinerad kyckling: Blanda soja, olja, limeskal och -saft, vitlök och peppar. Dela kycklingbitarna på hälften och lägg dem i marinaden någon timme eller längre.
2. Koka upp bulgur, vatten, salt och saffran i en stor gryta. Koka cirka 10 minuter på svag värme under lock tills vätskan kokat in. Låt kallna. Rör då och då.
3. Tärna gurka och tomater. Skiva salladslöken. Skölj bönorna väl i ett durkslag. Blanda ner grönsaker och bönor i bulguren. Peppra och smaka av om det behövs mer salt.
4. Sätt ugnen på 225°. Lägg kycklingbitarna i en ugnslångpanna. Salta. Stek mitt i ugnen ca 12 min tills köttsaften är genomskinlig.
5. Avokadosås: Kör avokadoköttet till mos i matberedare. Tillsätt citronsaft, gräddfil, salt, svartpeppar och vitlök. Kör till en slät sås.Pressa några droppar citron på ytan. Täck väl med plastfolie.
6. Vid serveringen varvas bulgursallad, kycklingbitar och salladsblad direkt på serveringsfat. Servera avokadosås, rostade solroskärnor och oliver i skålar vid sidan om.


Lotta bjöd även på en super god tårta. Har tyvärr inte receptet, men jag ska lägga ut receptet så fort jag får det.

I dag har inte lagats nån mat alls utan det blev Max på väg hem från Wilmas match

Kommentarer

Populära inlägg