Tacopaj enligt LHCF-kokboken!

Hade inte planerat någon mat till i kväll eftersom jag egentligen skulle ut och äta i Gävle med mina fd arbetskamrater. Det blev tyvärr inställt så då fick jag kolla in vad som fanns i kyl och frys. Hittade ett paket köttfärs och började kolla på lite recept. Fastnade till slut för en tacopaj i Dr Dahlqvists och Airmas LCHF-kokbok.

I den här pajen är botten gjord som en äggstanning. Ägg som botten ger inte bara känslan av paj, utan man slipper den proppmätta efterkänslan och smakar det gott också. Det går naturligtvis att göra en vanlig pajdeg om man så vill.

I receptet står det även att man ska använda glutamatfri tacokrydda. Det gör man självklart som man vill med. Här kommer ett recept på en egen blandning på tacokrydda som är värt att prova.

Tacoblandning
1,5 tsk salt
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar
Blanda och förvara mörkt och torrt.

Nu till receptet på Tacopajen!

Pajskal
4 ägg
1 dl grädde
2 msk smör
Smält smöret i pajformen i ugn. Vispa hastigt ihop äggstanningen och grädda till torr yta med ordentlig färg. Ta ut och låt formen vila.

Pajinnehållet
400 g köttfärs
1 krossad vitlöksklyfta
smör till stekning
2 msk glutamatfri tacokrydda
1/2 dl vatten
halverade körsbärstomater
skivade lökringar
2 dl riven ost
1 dl grädde
1/2 dl creme fraiche
Bryn färsen med vitlök och kryddor i smör. Tillsätt vatten och låt puttra tillls vätskan kokat in. Riv osten och blanda med grädde och creme fraiche. Strö ut köttfärsröran på pajbotten och fördela tomat samt lök på toppen. Häll oströran överst och grädda 10-15 minuter eller tills ytan ser aptitligt inbjudande ut.



Servera pajen med en en sallad och guacamole.

Jag hade tyvärr ingen avokado hemma så jag gjorde den goda vitlökssåsen som vi brukar ha till tacos.

Blanda creme fraiche, gräddfil med pressad vitlök och massor med citronpeppar!(kanske inte så bra om man vill undvika glutamaten...)

Kommentarer

  1. Hej!
    Jag har läst det här receptet på LCHF-pajdeg i aftonbladet också, och det är en sak jag inte fattar...dum fråga kanske, men om man gör det pajskalet så får man väl inte upp det på kanterna? Det blir egentligen mer som en botten? //Camilla

    SvaraRadera
  2. Snart ska vi smaka av denna spännande Tacopaj;)
    Välkommen till Beverly;)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg