Fredag kväll!



I fredagskväll var vi bjudna till våra vänner Lena och Patrik i Gävle. Efter en heldag på stranden var det skönt att få gå bort och äta. Vi blev bjudna på kall fläskfilé som var marinerad i citron och timjan och till det potatis i ugn med oliver och tomater. Gott, gott!

Till dessert fick vi Färskostparfait med mynta- och sirapsinlagda jordgubbar. Receptet var med i Allt om mat för några år sedan och efter en del letande hittade jag på det. Den knapriga cornflakesbotten är mycket god till färskostparfaiten med kardemumma. De marinerade jordgubbarna får lite kolasmak av den mörka sirapen.

Färskostparfait med mynta- och sirapsinlagda jordgubbar
6-8 pers
Botten
50 g smör
0,5 dl florsocker
4 dl cornflakes
Smet
1,5 dl vispgrädde
2 tsk kardemumma, stött
300 g philadelphiaost, light
1,5 dl florsocker
2 st äggulor
3 st äggvitor
Jordgubbar
1 l jordgubbar
1 st citron, rivet skal
2 msk mynta, strimlad
1 msk mörk sirap
Gör så här:
Botten: Vispa smör och florsocker. Krossa flingorna och blanda med smöret. Klä en avlång form, ca 1 1/2 liter, invändigt med plastfolie och tryck ut blandningen. Ställ i kylen.
Smet: Vispa grädden lätt med kardemumma. Blanda färskost, florsocker och äggulor. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Blanda samman allt till en smet. Häll smeten i formen med cornflakesbotten och ställ i frysen minst 4 timmar före servering.
Jordgubbar: Snoppa och skär jordgubbarna i fjärdedelar. Blanda jordgubbarna med citronskal, mynta och sirap.
Låt parfaiten stå i rumstemperatur ca 30 min innan du serverar.



Till desserten fick vi ett supergott dessertvin som är värt att prova om man gillar lite sötare dessertviner. Jag kommer i alla fall att köpa hem en flaska. Numret är 8412 och det heter Castaño Dulce Monastrell. Vinet kommer från Spanien och en flaska kostar 109.00

Kommentarer

Populära inlägg