Grillad fläskytterfilé med getost- och primörrisoni

Det blev fläskfilé i dag igen. Hittade ett recept som jag har gjort fler gånger tidigare och är från Buffé 2006, Nr 5, sid 24. Egentligen ska man grilla köttet, men eftersom det var regnigt i dag gjorde jag iordning köttet i ugn i stället och det gick precis lika bra. Jag tog purjolök istället för salladslök och kronärtskocksbottnar hade jag inte hemma så det hoppade jag över.


Grillad fläskytterfilé med getost- och primörrisoni
4 portioner
800 g fläskytterfilé (benfri kotlett) i bit
1 tsk fänkålsfrön
1 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk citronpeppar
1 msk olivolja
2 dl risoni
2 dl mellangrädde
1 bit getost (50-75 g)
2 tomater
10 sparrisar
1/4 sommarvitkål (ca 200 g)
4 salladslökar
1 ask körsbärstomater, gula eller röda
1 burk kronärtskocksbottnar (390 g)
salt, svartpeppar
Gör så här: Tänd grillen. Krossa kryddorna i en mortel och blanda med olja, gnid in fläsket med kryddblandningen. Grilla köttet på låg temperatur runt om så att det blir en vacker yta. Vänd några gånger. Grilla köttet till 65°C och låt det vila innan det skärs upp i skivor. Koka risonin enligt anvisning på paketet. Koka upp grädden och smula ner getosten. Tillsätt 1 tsk salt och 1 krm peppar. Blanda grädde, getost och risoni. Skär ett kryss i tomaterna. Lägg dem i kokande vatten i ca 10 sekunder. Skala dem och skär i klyftor. Skölj och ansa grönsakerna. Halvera körsbärstomaterna och skär övriga grönsaker i bitar. Råstek allt utom körsbärstomaterna krispigt i 1 msk olivolja. Tillsätt 1/2 tsk salt och 1 krm peppar och vänd ner alla grönsakerna i risonin. Servera grönsaksrisonin med skivat kött. Strö lite flingsalt på toppen.

Kommentarer

Populära inlägg