Kräftfest!

Kräftfest med grannarna stod på schemat i fredags. När vi för tre år sedan hade kräftfest tillsammans sa vi att det skulle bli tradition, men av olika anledningar har vi inte fått ihop det förrän i år igen. Vi var vi elva familjer (barn och vuxna) som samlades på vår lilla allmänning där var och en tog med sig bord, stolar, mat och dryck. Oj, så trevligt det blev och vädret var med oss hela kvällen.!
Långbord med grannarna!

Härliga kräftor!

Det finns många goda tillbehör som man kan servera till kräftorna. Paj med fyllig smak av ost går snabbt och lätt att baka. Självklart blir det godast ned en lagrad smakrik ost. Allra bäst gillar jag västerbottenost. Den kan man servera både varm, ljummen eller kall och är god till buffe, kräftskiva, midsommarfest, påskbuffe, fest, lunch eller middag. Ja, den passar till väldigt många tillfällen.
Eftersom vi hade färska kantareller hemma så komponerade jag ihop en sådan paj med lyckat resultat. En god aioli från senaste Allt om mat smakade alldels förträffligt att doppa kräftstjärtarna och brödet i. En härlig sallad med grillad paprika fick det också bli.

Två sorters pajer och aioli

Västerbottenpaj
Pajdeg: 125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
Fyllning:
3 ägg
2 dl grädde
150 g riven Västerbottensost
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Dela smöret i grova bitar och kör med mjöl och vatten i en matberedare till en deg. Eller knåda snabbt ihop den i en bunke för hand. Tryck ut degen i en 24 cm pajform och ställ den i frysen 5 minuter. Tryck hål i botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Vispa under tiden ihop pajfyllningen ägg, grädde, ost, salt och peppar.
Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda ostpajen i 25 minuter tills fyllningen stelnat och pajen fått fin färg. Ett tips är att skaka lite på pajen så ser du om ostfyllningen stelnat.
Ta ut pajen och låt den svalna. Västerbottensostpajen stelnar mer när den stått i kylen några timmar.

Kantarellpaj
Pajdeg: 125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
Fyllningen:
250 g kantareller
1 gul lök
3 ägg
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 brk Creme Bonjour med kantarellsmak
salt & peppar
Gör så här: Rensa kantarellerna och dela på större. Fräs i matfett. Skala och hacka löken och låt fräsa med. Lägg fräset i pajskalet. Strö över ost. Vispa ihop grädde, ägg, salt och peppar samt creme Bonjour med Kantarellsmak. Häll äggstaningen över svampen och grädda pajen i 200 grader, ca 35 minuter.

Aioli
Till ca 2 dl
1 msk disjonsenap
1/2 tsk mild, söt senap
2 tsk rödvinsvinäger
2 äggulor
2 dl rapsolja
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar
2 msk hackad krondill
Gör så här: Blanda senap och vinäger i en skål. Rör ner äggulorna. TIllsätt oljan droppvis under kraftig vispning. Smaka av med salt och peppar. Rör ner krondill och ställ kallt.
Källa: Allt om mat, nr 14 2009

Sallad med grillad paprika
Sallad med grillad
Paprikor
tomater
soltorkade tomater
olja
citron
salt & peppar
oliver
basilikablad
Gör så här: Sätt ugnen på grill eller hög övervärme. Skär varje paprika i 4 delar på längden och skrapa ur kärnorna. Lägg paprikan med skalet upp på en plåt och sätt in den under het grill tills skalen blir blåsiga och svartnar. Låt paprikorna svalna lite och drag av skalen. Skär paprikabitarna i strimlor. Skär ett kryss i skalet på de färska tomaterna. Koka upp vatten i en gryta, tag den från värmen, lägg i tomaterna och låt dem ligga ett par minuter. Sedan kan skalen lätt dras av. Skär tomaterna i skivor, tag gärna bort det mesta av kärnorna. Strimla de soltorkade tomaterna. Varva alla grönsaker på ett fat. Droppa olja och citron över, salta och peppra. Lägg på oliver och basilikablad.
paprika

Kommentarer

Populära inlägg