30 augusti 2009

Pannbiff med lök

Det här är gammal hederlig svensk husmanskost. För dig som inte vill äta brunsås till föreslår jag en lättare löksky. Lingon och saltgurka är klassiska tillbehör.

Pannbiff med lök
600 g köttfärs
2 st medelstora gula lökar
smör och olja till stekning
0,5 dl mjölk
0.5 dl grädde
1 st ägg
1 dl ströbröd
1 dl vatten
1 msk konc. Kalvfond
1 msk kikkoman soja
salt
peppar
2 st stora gula lökar
smör till stekning
en nypa socker
stekt eller kokt potatis till servering
skysås till servering
Gör så här: Skala de medelstora lökarna. Riv en av lökarna och hacka den andra. Bryn den hackade löken i smör. Blanda gräddmjölken, ägget, den rivna och den frästa löken, skorpmjölet och vatten i en bunke. Ställ åt sidan och låt svälla en stund. Blanda smeten med fräsen, kalvfond och soja. Salta och peppra och blanda ihop till en jämn smet.
Forma fina pannbiffar och stek dem sakta i smör och lite olja tills de är knaprigt gyllenbruna, 4-5 minuter på varje sida. Skala de stora lökarna och skär dem i tunna skivor. Stek dem gyllenbruna i smör, pudra över en nypa socker och lägg den sedan i ett tjockt lager ovanpå den färdigstekta biffen.

Bra handskar för att skrubba potatisen...

1 kommentar:

  1. Pannbiff med stekt lök är sååå gott!! Jag tror att jag måste göra det snart!

    SvaraRadera