Söndagsgryta & Äppeldessert

I lördags när jag slank in på affären för att komplettera lite ingredienser till gårdagskvällens midddag, hittade jag fransyska till bra pris, så det fick bli en söndagsgryta i dag. Jag kombinerade ihop två olika recept och resultatet blev riktigt bra. Gryta är också en bra mat som sköter sig själv. Det är bara att skära ner ingredienserna och i med kryddor, smaktillsatser och grädde. Sedan får det puttra på spisen i 1-2 timmar, medan man gör något annat...

Söndagsgryta
800 g högrev, lamm eller fransyska
1 brk philadelphiaost
1 pkt bacon
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
2 tsk salt
1/2 svartpeppar
2 msk tomatpuré
1 msk chilisås
1 msk fransk senap
3 dl grädde
1 msk koncentrerad kalvfond
2 lagerblad
250 färska champinjoner
paprikakrydda
chilipeppar
Gör så här: Skär köttet i stora tärningar. Smält en matsked smör i en stekgryta och skär baconet i mindre bitar. Bryn sedan kött tillsammans med bacon i omgångar i grytan. Skala och hacka den gula löken och vitlöken. Tillsätt löken och låt den steka med köttet. Rör ner tomatpuré, chilisås och senap och häll på grädde och fond. Putsa svampen och tillsätt den tillsammans med salt, peppar, kryddor, lagerblad. Låt grytan sjuda under lock 1-1/2 timme, tills köttet är mört.

Jag gjorde en äppelkaka till dessert i dag. Det här receptet kommer från Pernilla Wahlgrens blogg. Bakas med fördel i en lite större form eller i en halv långpanna. Jag gjorde bara en halv sats och tog därför en lite mindre form.

Himmels äppeldessert med mandel
200 g mandelmassa
150 g smör
1 dl strösocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 äppel, skalat och rivet
ca 3 äpplen, skalade och skivade
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader.
Riv mandelmassan i en bunke, klicka ner det rumsvarma smöret och rör till en jämn smet. Rör ner socker och alla äggeen, ett i taget.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten tillsammans med äppelrivet. Häll smeten i en smörad och bröad form och fördela äppelskivorna över. Tryck gärna ner doom lite i smeten.
Pudra över kanel och grädda mitt i ugnen 35-40 grader.

Kommentarer

  1. Både grytan och äppelkakan låter gott!
    Alltid roligt när man har lyckats kombinera själv!

    Kram Mia

    SvaraRadera
  2. Oj, vad mycket gott i den där grytan! Och vilket mumsigt recept på äppelkakan, borde jag göra som har 1 kg mandelmassa hemma.

    SvaraRadera
  3. Japp ser ut som nått jag skulle kunna göra..
    Grytor är ju så gott..
    Mvh

    SvaraRadera
  4. Ljuvlig gryta!!

    www.helenaljunggren.com

    SvaraRadera
  5. Låter som en helt underbar gryta (förstås lät ju äpplekakan också kanon)!!! Mvh Anna

    SvaraRadera
  6. Vilken underbar gryta, den låter helt ljuvlig.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg