20 september 2009

Lördagsmiddag!

I går kväll kom Jenny förbi på middag, så jag fixade ihop denna middag:
Här nedan kommer recepten:
Marinerad Fläskfile
1 fläskfilé
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl rapsolja
50 gr soltorkade tomater
1 krukor basilika
Salt
Svartpeppar
Gör så här: Bryn hela fläskfileer i omgångar. Krydda med salt och peppar. Lägg sen fileerna i en långpanna i 225 grader 45-60 minuter. Låt kallna i kylskåpet. Skiva köttet tunt lite på snedden. Blanda vinäger och olja och kryddor. Hacka soltorkade tomater och basilikan, blanda i dressingen. Lägg blandningen på köttet och låt stå kallt. Täck med folie. Gör gärna dressingen dagen innan men lägg inte i basilikan förrän samma dag.

Potatis i ugn
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader, tag ett gäng skrubbade färskpotatisar. Lägg dem på en plåt och vänd dem i en blandning av så många pepparsorter man har (i mitt fall svart, vit, grön, röd), mortlade och blandade med en rejäl skvätt balsamvinäger, olivolja och honung samt flingsalt. Stek i ca 40 minuter, vänd två gånger under tiden.

Serverar med vitlöks-crème fraiche och denna enkla zucchinikreation:

Varm zucchinisallad med fetaost
2 medelstora zucchini
1 pkt god, krämig fetaost
1 röd lök
1 kruka persilja
1 citron
2 msk olivolja
Svartpeppar, flingsalt
Gör så här: Skär zucchinin i centimetertjocka halvmånar. Hetta upp oljan i en wok och stek zucchinin gyllene. Häll i en stor skål tillsammans med oljan i pannan. Grovsmula fetaost, finhacka lök, grovhacka persilja, pressa citronen och blanda allt med zucchinin. Ordentligt med nymalen svartpeppar och flingsalt på.

Receptet till desserten har jag hittat på Pernilla Wahlgrens blogg. Har tänkt att göra det flera gånger, men aldrig kommit till skott. Men i dag gjorde jag den äntligen och riktigt god, trots att plommonen blev lite syrliga (jag skulle nog ha skalat den innan jag gräddade den).


PÖRNIS PLOMMONPAJ
Till pajskalet:
150 g smör
1 dl socker
dl vetemjöl
1tsk bakpulver
Till fyllningen:
ca 10 plommon
200 g mandelmassa
75 g rumsvarmt smör
2 stora ägg
1 1/2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Gör så här: Smält smöret och blanda ihop alla ingredienserna till pajskalet i en bunke. Tryck ut degen i en pajform. Förgrädda i ca 10 min mitt i ugnen på 200 grader.
Fyllningen: Dela och kärna ur plommonen. Riv mandelmassan och rör den med smöret. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda ner mjölet och vaniljsockret. Bred ut mandelsmeten i pajskalet.
Tryck ner de delade plommonen i fyllningen.Grädda mitt i ugnen ca 25 min.
Pudra med florsocker och servera med vaniljvisp eller vaniljglass....... Mums!

2 kommentarer:

  1. Men du vilken middag! Allt låter ju jättegott!

    SvaraRadera
  2. Låter inte som ett dumt recept det, får jag pröva på här i hemmet nån dag. Plommonpaj är alltid gott!
    Fin blogg du har förresten, Kram!
    Plommonpaj recept

    SvaraRadera