Högrevsgryta med sidfläsk och kantareller

I dag blev det en riktig söndagsgryta från senaste Buffétidningen (Buffé nr 10 2009, sid 13). Perfekt med grytor som sköter sig själv, då kan man göra andra saker medan grytan puttrar på spisen.
Högrevsgryta med sidfläsk och kantareller
Portioner: 4
600 g högrev
200 g rökt sidfläsk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
10 kvistar timjan
5 dl rödvin
3 msk konc kalvfond
5 dl vatten
400 g kantareller
2 salladslökar
ev finskuren gräslök
smör
salt och svartpeppar
ev. majsstärkelse (maizena)
Gör så här: Skär högreven i ca 4 cm stora bitar. Skär sidfläsket i tärningar. Skala, halvera och skiva lök och vitlök tunt. Bryn kött och fläsk i 1 msk smör i en stor kastrull. Tillsätt lök, vitlök och timjankvistar och fräs i ca 2 minuter. Häll på rödvin, kalvfond och vatten. Låt koka upp och skumma av med en sked. Sätt på lock och låt sjuda i ca 2 timmar tills köttet är mört. Smaka ev av med salt och peppar. Red ev av grytan med majsstärkelse (Maizena) till önskad konsistens. Rensa kantarellerna och skär salladslöken i strimlor. Fräs kantarellerna i 1 msk smör. Tillsätt salladslöken mot slutet. Smaka av med 2 krm salt och 1 krm peppar. Lägg svamp- och lökfräset i grytan strax före servering. Servera med rotselleripuré (sök receptet Rotselleripuré på ICA.se) pressad potatis eller ris. Garnera ev med gräslök.

Passade på att baka Kladdmuffins med barnen medan grytan stod på spisen. Vi provade de nyinköpta muffinsformarna av silikon från Rusta. De var perfekta. Lossanade hur lätt som helst och perfekt att göra som portionsformar med en klick grädde i.

Kommentarer

  1. Smaskigt värre både grytan och muffinsarna! Själv har jag aldrig ätit köttgryta med pressad potatis, vi brukar ha det till fisk. Vet egentligen inte varför, har bara inte tänkt på det.

    SvaraRadera
  2. Fina formar snyggt med lite färg! Såg att jysk hade likadana var nära att köpa förut, men nu tror jag nog att jag måste ha dessa jag med.

    SvaraRadera
  3. Ja, visst är formarna läckra. Vissa bakverk har förmågan fastna, men med dessa formar går det hur smidigt som helst.
    /Pinglan

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg