15 november 2009

Söndagskväll med scones och te

Scones - lika snabbt som gott. Scones passar utmärkt på frukostbrickan, till eftermiddagsteet eller kvällsfikat, serverade med smör, ost och en god marmelad. Eller varför inte med Lemon curd. Degen blandar du på några minuter och det är nästan omöjligt att misslyckas.Scones
8 dl vetemjöl eller 4 dl vetemjöl och 4 dl grahamsmjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
100 gram smör
3 dl filmjölk eller mjölk
Gör så här: Sätt på ugnen. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa. Blanda ner filmjölken eller mjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg. Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor, cirka 12-15 centimeter i diameter. Skär två skåror i varje kaka, i ett kors. Nagga kakorna med en gaffel. Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Servera nygräddade och varma!

3 kommentarer:

  1. Varför gör man inte scones oftare??? Det är ju så mysigt o fika om kvällarna, speciellt nu på hösten! Provade dina pepparrot o dijonfyllda lövbiffar i fredag, gud va smarrigt det blev! Ha en bra vecka! Kram Anna

    SvaraRadera
  2. Formen funkade bra, men väldigt ovant att baka i en så mjuk form tycker jag, men säkert en vanesak. Blir säkert lättare om man gör paj med pajskal som stabiliserar. Stod i instruktioner att det man bör tänka på är om man gör ngt med choklad att man då inte ska ha högre än 180 grader. Helt fantastiskt det funkar att ha den i värme överhuvudtaget! Recepten på maten kommer i morgon, desserten var verkligen supergod!

    SvaraRadera
  3. Scones är nog världens godaste frukost!! =)

    SvaraRadera