27 november 2009

Trattkantarellsoppa!

Torsdagskvällens middag blev ett recept från det populära TV-programmet Halv åtta hos mig där Matilda Götlund hade gjort denna härliga Trattkantarellsoppa. Till det blev det plättar...

Trattkantarellsoppa
1 dl torkade trattkantareller
2 st schalottenlökar, finhackade
4 msk smör el margarin
4 msk vetemjöl
1,2 l vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche (inte lätt!)
1 tsk tomatpuré
3,5 krm salt
2,5 krm vitpeppar
2,5 krm svartpeppar
2 krm pressad citron
finhackad gräslök
Gör så här: Smula sönder det mesta av svampen i handen, blötlägg i en skål med 2 dl av vattnet, låt stå i minst en halvtimme. Obs, vattnet ska användas i soppan senare. Fräs den finhackade löken i smör på svag värme i några minuter. Lägg i den blötlagda, avrunna svampen (krama ur vattnet) och fräs i 5-10 minuter. Dofta över vetemjölet och rör om. Späd med vattnet, lite i taget, rör så att mjölet löser sig. Använd även vattnet från den blötlagda svampen. Smula ner buljongtärningarna. Koka på svag värme i ca 20 minuter. Vispa ned creme fraiche och tomatpuré. Smaksätt med salt och peppar. Smaka av med lite citron (var försiktig, det kan lätt bli för mycket!) Soppan kan med fördel göras i förväg.

Trattkantareller på hyllan hemma hos mig!

Wiktors tallrik med plättar, sylt och grädde!!

Allt om Mat:s Julnummer kom i går!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar