06 december 2009

Dessert x 3

I går när Jenny var på middag hos oss så kunde jag inte bestämma mig för vilken dessert jag skulle göra, så det fick bli tre olika smådesserter!! Perfekt att servera fler smådesserter antingen som här i snapsglas eller direkt på en tallrik.
Här kommer recepten:

Lingonparfait på smulig pepparkaksbotten
6 portioner
4 äggulor
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl rårörda lingon
1 näve frysta lingon
3 dl vispgrädde
ca 15 pepparkakor
25 g smör
citronmeliss
Gör så här: Vispa äggulor, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Blanda ner rårörda lingon och en halv näve lingon. Vispa grädden lätt och blanda med luftiga tag ner i äggvispet. Skölj en form och häll i smeten. Ställ formen i frysen ca 1 timme. Mixa pepparkakor och smör. Ta ut parfaiten och lägg ett lager pepparkakssmul överst på parfaiten. Låt sedan frysa ca 3-4 timmar. SKölj formen under rinnande vatten så att parfaiten släpper och stjälp upp den på ett fat. Garnera med lingon och citronmeliss.

Kanelpannacotta med snabbfrästa äpplen
4 små portioner)
1 gelatinblad
3 dl vispgrädde
2-3 msk strösocker
1 vaniljstång (urskrapad)
Kanel enligt smak, 1 tsk kanske?
Äppelfräs:
2 svenska syrliga äpplen, t ex Ulla eller Aroma
Någon matsked strösocker, kanske lite kanel också
Smör till stekning
Gör så här: Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Koka upp vispgrädden med socker, kanel och vanilj. Låt gärna stå och dra några minuter efteråt. Krama ur gelatinbladet och vispa ner det i gräddsmeten. Häll i fyra små formar och låt stelna i kylen.
Vid servering: skala och skär äpplena i små bitar. Fräs snabbt i lite smör med socker ovanpå. Rör runt ordentligt så att sockret karamelliseras men inte bränns. Lägg en klick äppelfräs på varje pannacotta och servera genast!

Snabb cheesecake med passionsfrukt
2 dl crème fraiche
2 dl Philadelphiaost, 200 g
3 tsk vaniljsocker med riktig vanilj
1 st lime, rivet skal (zest) samt saft från ½lime
8 st digestivekex
Till servering
malen kanel eller kardemumma
2 st passionsfrukter
Gör så här: Vispa creme fraichen och philadelphiaosten, smaksätt med socker och lime. Krossa digestivekexen. Varva kexsmulor och limecremen i glas, toppa med lite malen kardemumma och passionsfrukten.

3 kommentarer:

  1. Smart idé. Här brukar det också vara svårt att bestämma sig för vilken dessert det ska serveras.

    Ha en bra 2:a advent!

    SvaraRadera
  2. Du har väl inte missat Bagerskans julkalender?
    Fylld med recept, tävlingar och julpyssel...!

    www.bagerskan.se

    Kram Karin

    SvaraRadera
  3. Vilken kanon idé! Kan tänka mig att Jenny blev jätteglad (och mätt hi hi). Kram Emmy.

    SvaraRadera