04 december 2009

Fröken Lottas krämiga pepparrotssoppa


Om ni gillar pepparrot så ska ni absolut prova den här soppan. Den var riktigt krämig och god och gick dessutom snabbt att sno ihop. Passar lika bra en vardag med ugnpannkaka till som vi åt eller till helgen med nyfrästa vitlökskrutonger och ett gott vin till. Receptet kommer från Halv åtta hos mig i TV4 och gjordes av Lotta Hed från Sandviken (min hemort).

Fröken Lottas krämiga pepparrotssoppa
Antal portioner: 4
2 msk smör
2 msk vetemjöl
8 dl vatten
125 g Cantadou pepparrotsost
2 dl grädde
2 dl crème fraiche
3 tsk riven pepparrot
4 msk koncentrerad kycklingfond
3 krm salt
färsk basilika (garnering)

Krutonger:
6 skivor formfranska
25 g smör
1 msk olivolja
1 st solo vitlök
1 krm salt och 1 krm svartpeppar
Gör så här: Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet, häll på vatten, lite i taget under vispning. Tillsätt kycklingfond och koka upp under omrörning. Tillsätt pepparrotsost, creme fraiche och grädde, smaka av med pepparrot och salt. Låt sjuda i 5 minuter.

Krutonger: Dela brödet i små (10*10 mm). Fräs krutongerna med smör och pressad vitlök. Tillsätt olivolja, salt och peppar efter smak. Lägg krutongerna i soppan och garnera med basilika.
Istället för vitlökskrutonger provade vi det nya brödet vi fick som smakprov från ICA häromdagen.
Ugnspannkaka till barnens förtjusning!

1 kommentar: