Entrecôte och getostpolenta med whiskysmörsås

Kvällens middag blev Entrecote. Ett supergott recept som var med i Allt om Mat 2003, nr 10. Serveras med en god smörsås där whiskyn ger den lite rökig smak. Här serveras rätten med en god polenta som smaksatts med getost, soltorkad tomat, oliver och basilika.

Entrecôte och getostpolenta med whiskysmörsås
4 personer
1 kg entrecôteskivor
2 msk whisky, gärna irländsk eller skotsk
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
Getostpolenta
5 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
1,5 dl polentagryn
75 g getost, chèvre
2 msk marinerade soltorkade tomater, finhackade
0,5 dl svarta oliver, hackade
2 msk basilika, finhackad
1 krm salt
2 krm svartpeppar, nymald
Whiskysmörsås
2 st vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk smör
1,5 msk tomatpuré
1,5 msk kalvfond
1,5 dl vatten
2 msk sweet chili sauce
2 msk balsamvinäger
50 g smör
2 msk basilika, finhackad
2 msk whisky, gärna irländsk eller skotsk
Grönsaker
250 g grön sparris
4 st tomater
0,5 tsk flingsalt
Gör så här: Getostpolenta: Koka upp vatten, buljongtärning och polentagryn. Koka på svag värme i 6-8 min under omrörning. Blanda ner smulad getost och rör tills osten smält. Rör ner tomater, oliver, basilika, salt och peppar. Klä en form ca 13x26 cm med plastfolie. Häll upp polentan och låt svalna. Täck med plastfolie och låt stå i kylen tills det är dags att grilla. Whiskysmörsås: Fräs vitlöken i smör på svag värme i en kastrull ca 1 min. Tillsätt tomatpuré, fond, vatten, sweet chilisås och balsamvinäger. Låt koka ihop till en simmig konsistens, ca 5 min.
- Hit går att förbereda -
Grilla: Ta fram getostkakan så att den är rumstempererad innan den skärs i ca 5x5 cm stora bitar. Grilla 1 min på varje sida eller smörstek dem i panna på spisen. Lägg över på serveringsfat och täck över med folie. Grilla tomater och sparris. Strö på flingsalt. Lägg upp på fat och täck över med folie. Strö salt och peppar på köttet och grilla det 2-3 min på varje sida. Droppa över whisky.
Hetta upp såsen och klicka i smöret under omrörning. Smaksätt med whisky och basilika. Servera entrecôten med tillbehören.

Kommentarer

  1. Ååh vad otroligt gott det där såg ut!! Nyårsmiddagen såg väldigt god ut den också! God fortsättning!!

    SvaraRadera
  2. Polenta har jag varit nyfiken på i många år, jag har visserligen smakat de och det är gott men aldrig lagat själv så jag måste nog snart göra ett försök! :) Det ser oemotstådligt gott ut ju! Kram på dig!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg