Middag, Mello och OS!

Den här härliga buketten fick jag i går när familjen Ahlqvist var här på middag. Otroligt fina blommor! Och passade perfekt till min rosa schlagerdukning! Tredje deltävlingen var väl sådär. Jag tycker det är alldeles för många ballader med. Synd att inte Alcazar gick vidare direkt, men de får ju en Andra Chans!

Och vilken härlig skidklassiker vi fick se i OS igår. Guld till Marcus Hellner och brons till Johan Olsson! Vilka grabbar! Jag bara njuter...


I senaste Allt om mat var det ett reportage med Alexandra Zazzi där hon gjorde en trerätters meny. Förrätten bestod av tre smårätter och jag gjorde två av dem igår.


Jordärtskockspannacotta med lax och äpple
Till 6 personer
100 g jordärtskockor
1 gelantinblad
2 dl vispgrädde
1 msk torrt vitt vin
1 tsk finhackad timjan
1/2 tsk salt
1/2 krm nymald svartpeppar
1 grönt äpple
1 msk pressad citron
100 g kallrökt lax i tunna skivor
Gör så här: Skala och koka jordärtskockorna mjuka i lättsaltat vatten i en kastrull. Lägg gelantinbladet i kallt vatten ca 5 minuter. Häll av vattnet från jordärtskockorna och tillsätt grädde, vin, timjan. Låt sjuda 2-3 minuter.
Mixa slät med mixerstav och smaka av med salt och peppar. Ta upp och smält gelantinbladet däri. Häll upp i små serverigsglas eller snapsglas. Låt stå kallt ca 3timmar. Kärna ur och tärna äppket. Häll över citronsaften. Tärna laxen och blanda med äpplet. Toppa pannacottan med blandningen och servera.

Halstrad baconlindad pilgrimsmussla på rotsellerisallad
Till 6 personer
100 g rotselleri
6 basilikablad
1/2 dl mascarponeost
2 msk majonäs
2 krm salt
1/2 krm svartpeppar
6 små pilgrimsmusslor
2 krm salt
3 skivor bacon
Gör så här: Skala och finstrimla sellerin. Koka strimlorna i lättsaltat vatten ca 1 minut. Häll av vattnet och låt svalna. Strimla basilikan och blanda med ost och majonäs. Smaka av med salt och peppar. Fördela i 6 små glas.
Krydda pilgrimsmusslorna med salt. Halvera baconskivorna. Linda en skiva bacon runt varje pilgrimsmussla. Fäst med små träspett. Stek musslorna i stekpanna, ca 1 minut på varje sida. Lägg spetten över glasen ocfh garnera med små basilikablad.


Till varmrätt blev det Citronkyckling med kronärtskocka och paprika som jag har gjort ett antal gånger tidigare. Ursprungsreceptet är visst från tidningen Laga Lätt, men jag har tagit receptet från Pernilla Wahlgrens blogg.



Bulgursallad med mozarella, körsbärstomater, sockerärtor och ruccola. Blanda en dressing på olivolja, vit balsamvinäger, salt och peppar och häll över!

Sist, men inte minst - En gudomligt god och kladdig vitchokladtårta med glasyr och varma hallon. Jag tog vit toblerone till glasyren och det blev en riktig höjdare!

Recept kommer från tv-programmet Halv åtta hos mig i måndags (15 februari 2010).


Vit kladdchokladtårta med varma hallon
250 g vit choklad
200 g smör
3 st ägg
2.5 dl strösocker
2 dl vetemjöl

Glasyr
150 g vit choklad
0.5 dl vispgrädde

Dekoration
Florsocker
Varma hallon

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Vispa ägg och socker poröst. Rör i choklad och mjöl. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 30-35 minuter. Låt kallna och ställ in i kylen.

Hacka chokladen. Koka upp grädden. Ta den från värmen och tillsätt chokladen. Rör om tills den smälter. Låt glasyren halvstelna ca 5 minuter i kylen.
Bred glasyren över kakan och låt den stelna i kylen.
Sikta över florsocker och servera med varma hallon

Kommentarer

  1. Oj, vilken fantastisk middag du gjorde. Ser ju hur gott som helst ut. Gissar att ni hade en härlig kväll, trots seg Melodifestivalen. Skidåkningen blev ju desto mer dramatisk. Kram från Kicki

    SvaraRadera
  2. Jisses vilken middag! Nu blev jag hungrig :D

    SvaraRadera
  3. Wow vad fint du dukat! Och vilken middag sen.... yamooo!

    SvaraRadera
  4. Kakan var hur god som helst och dessutom måste jag plussa lite extra för de båda förrätterna som var superba!!! Extra krydda till kvällen var tveklöst skidloppet som verkligen var magiskt! Mellon var kass.

    SvaraRadera
  5. Vilken fantastiskt fin bukett. Dukningen var också kanon-snygg, o vilken meny!!!

    SvaraRadera
  6. Håller med! Vilken fin dukning och en sån kanonmeny!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg