22 mars 2010

Sirapskakor/Kolakakor

I söndags var det dags för Wilma och hennes kompis Josefine att baka igen. De ville göra småkakor av något slag och det blev till slut klassiska sirapskakor eller kolakakor som de också kallas. Snabba, lätta och rationella kakor som dessutom är jättegoda med kolasmak. Missa inte att prova detta recept! Det blir ca 40 st.

Sirapskakor/Kolakakor
100 g margarin
1 dl socker
1 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en plåt eller lägg på bakplåtspapper.
Lägg alla ingredienserna i en bunke och blanda samman dem till en smidig deg.
Rulla ut degen till 3 fingertjocka längder, nästan plåtlånga. Lägg dem på plåten och platta till dem något. Grädda i mitten av ugnen omkring 12 minuter. Skär längderna i bitar medan de är varma. Plocka isär kakorna när de svalnat.
Om du gräddar kakorna på bakplåtspapper så låt dem gärna svalna på papperet på ett galler. Lägg sedan kakorna i plastpåsar eller burkar med tätslutande lock.

Wilma och Josefine redo att baka kakor...

...och fixar mönster med gaffeln.

Färdiga kakor!

4 kommentarer:

  1. Mmm, kolakakor är verkligen jättegott! :-)

    SvaraRadera
  2. Kolakakor är mums. Har sådana ligger i frysen sedan julas, glömt bort dem. Måste nog tas fram skulle jag tro. // Linda

    SvaraRadera
  3. Haha, deras blev finare än vad mina brukar bli... Min make älskar dessa så jag bakar dom då och då, brukar ha i jordnötter oxå, blir kanongott!

    SvaraRadera