30 juni 2010

Födelsedagsfirande med sallad och tårta

I går hade vi alltså födelsedagsfirande för våra "twins" som fyllde 11 år.

Jag gjorde två olika sallader som vi käkade innan det blev dags för tårta. Det blev en Ceasarsallad och en Lax och räksallad med färskpotatis. Det senare receptet har jag hittat på Pernilla Wahlgrens blogg för länge sedan, men det har liksom inte blivit av att göra det. Tyckte det passade i dag.

Lax&räksallad med färskpotatis och "falsk" Tzaziki!


Varmrökt lax
Färska räkor med skal eller stora räkor på burk
Färskpotatis
Sockerärtor
Fänkål
Salladslök
Blandade salladssorter
Dill, citron



Gör så här: Skär laxen i tunna skivor. Koka potatisen. Blanda dill, salladslök, saften av en citron, lite socker, salt och peppar. Häll blandningen över den varma potatisen skuren i bitar. Låt svalna.
Varva sen laxen med räkor, sallad, fänkål, sockerärtor och färskpotatisen i en form.

Falsk tzatziki
Turkisk yogurt
En vitlöksklyfta
Ett rått ägg
Dijonsenap
Timjan , Dill
Olivolja och vitvinsvinäger
salt och peppar
Blanda och smaka av.
Obs. Detta är bara en beskrivning av hur man gör, inte några exakta mått eller så.

Enkel ceasarsallad bestående av romansallad, körsbärstomater, kyckling, bacon, parmesanost, brödkrutonger och ceasarsås.

Gjorde en klassisk marängtårta i långpanna med hallon, blåbär och jordgubbar. Detta recept kommer från Ernst sommarprogram från förra året.

Ernsts midsommartårta:
8 bitar 175° cirka 30 minuter
Smet 1:
1 ½ dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
150 g smör
3 äggulor
5 msk grädde
Smet 2:
3 äggvitor
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Fyllning:
Rikligt med jordgubbar, blåbär, hallon
3 dl grädde (minus de 5 matskedar som gick åt till smet nummer ett)

Eventuellt florsocker och bär till garnering

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader.
SMET 1: Blanda vetemjöl, strösocker och bakpulver. Vispa ihop
med smält smör, äggulor och grädde. Bred ut på bakplåtspapper i en långpanna.
SMET 2: Vispa äggvitor, strösocker och vaniljsocker till en tjock
maräng. Bred ut marängen ovanpå den första degen. Strö över mandelspån.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter eller tills
marängen fått lite färg.
Dela kakan på mitten och lägg bär och grädde på den ena halvan. Lägg på den andra halvan, garnera gärna med bär och pudra ev över florsocker eller hackad choklad (jag tog daim!!)

1 kommentar:

  1. Ville bara tipsa om den pågående tävlingen där du kan vinna en signerad kokbok... http://blog.godaremat.se/template_permalink.asp?id=109

    SvaraRadera