Cykelfest!

I går var vi på cykelfest! För er som inte känner till det så går det till så här:
Deltagarna cyklar parvis till olika par och äter hos varandra. I går samlades vi alla på en plats och fick lite "bubbel". Där fick vi en lapp om vart vi skulle cykla för att äta förrätten. Själv hade vi en vecka tidigare fått en inbjudan om att vi skulle bjuda på en varmrätt innehållande fläskfilé. Vid varje tillfälle utgörs sällskapet av två gästpar och ett värdpar. Senare på kvällen samlade vi s alla till gemensam fest.

På förrätten fick vi en härlig delikatesstallrik. Tyvärr hann jag inte få upp kameran innan vi hade börjat tagit av den, så bilden blev som den blev.... Men den innehöll melon, parmaskinka, salami, brie, grönmögelost och oliver. Till det bröd och tzatsiki.

Efter förrätten cyklade vi hem och hem till oss kom tre par och vi bjöd på Fläskfilé med kryddig marinad och till det Leilas potatis- och kantarellgratäng samt rödvinssås:

Fläskfilé i kryddig marinad
(OBS! Köttet tar 2 dygn i kylen så var ute i god tid)
1 kg fläskfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 dl soja
1/2 dl vitvinsvinäger
2 msk honung
3-4 pressade vitlöksklyftor
1/2 msk grovt krossad svartpeppar
1/2 msk smulad timjan, alt 1 1/2 msk färsk
Gör så här: Sätt ugnen på 125 grader. Gnid in köttet med salt & peppar och stek i panna så att det blir en yta. Lägg köttet i en ugnsform och sätt in formen i nedre delen av ugnen. Stek klar i ugnen 175 grade i 20 minuter.

Blanda samtliga ingredienser till marinaden. Ta fram två kraftiga plastpåsar som rymmer köttet. Låt köttet vila 10 minuter när det är färdigt och lägg sedan ner det i de dubbla platspåsarna. Häll över marinaden i påsen och pressa ur så mkt luft som möjligt och slut tätt. Lägg påsen med köttet i en form i kylen och vänd det lite då och då. Köttet är färdigmarinerat efter 2 DYGN.
Ta upp köttet och sila marinaden. Skär köttet i tunna tunna skivor och lägg upp på ett fat. Ringla lite av den silade marinaden över.


Leilas potatis- och kantarellgratäng:
2 kg mandelpotatis (eller annan potatis av mjölig sort)
1/4 st rotselleri (200 g)
1 st gul lök
3 klyftor vitlök
8 dl visp eller matlagningsgrädde
1 1/2 msk flytande kycklingfond
1/2 kruka färsk timjan
1 msk flingsalt
svartpeppar från kvarn
3 msk smör
300 g kantareller
2 dl riven Västerbotten
Gör så här: Skala och skiva potatis, rotselleri, lök och vitlök tunt. Koka upp grädde, kycklingfond och kryddor tillsätt potatis, selleri, lök och sjud (koka långsamt) i 10 minuter.
Stek svampen gyllenbrun i 2 msk smör och krydda med salt och peppar. Blanda svamp med potatis och 2/3 av västerbottenosten. Fyll gratängen i en smörad ugnsform och strö över resterande ost. Grädda gratängen gyllene i 200 grader, cirka 20 minuter

Syrrans Rödvinssås:
2 msk socker
3 dl rött vin
2 dl vatten
4 msk balsamvinäger
4 msk kalvfond
(ev maizena redning)
1-2 msk smör
Gör så här: Karamelisera sockret. Blanda i resten av ingredienserna, koka upp och låt koka i 10min. Tillsatt redning om det önskas och runda av såsen med en klick smör.
Sallad med detaost och melon.

Efter varmrätten var det dags att cykla vidare till efterrätten. Där fick vi vitcholadmousse med kiwisås! Så gott!


När efterrätten var slut samlades vi alla på ett gemensamt ställe där vi alla träffades och fortsatte festa hela natten. Vilken trevlig kväll det blev! Tack för att vi fick komma!

Kommentarer

  1. Tack för en trevlig kväll och en underbar varmrätt! Den var lika fantastisk som jag hade hoppats och sällskapet likaså :)

    SvaraRadera
  2. Tack själv, Jossan! Kul att du tyckte om maten. Det var en otrolig trevlig kväll, synd bara att den gick så fort...

    SvaraRadera
  3. Det är så roligt med cykelfest! Härlig 3-rätters det blev. Och vilken fin ugnsform du har!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg