18 oktober 2010

Mandelcitronkaka

I barnens klass har de i år börjat med en fikalista till lärarnas personalmöte varje måndag. Barnen turas om och ta med sig fikabröd som lärarna betalar för och pengarna går sedan till deras skolresa i vår. Smart idé, tycker jag. Den här veckan var det W&W:s tur. Wilma bakade sina biskivier i långapanna förra veckan och Wiktor gjorde denna annorlunda och färgglada kaka:



Mandelcitronkaka
150 g smör
3 dl socker
2 stora ägg
rivet skal av 1 stor citron
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Garnering:
grön hushållsfärg
1 påse (50) g skalad, hackad mandel
2-3 dl florsocker
2-3 msk saft av citron

Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och rör en stund mellan varje ägg. Blanda i citronskal, mjölk och mjölet blandat med bakpulvret. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 40 min eller tills den vid prov med sticka är torr.

Färga mandeln grön. Rör ihop florsocker och citronsaft till en blank jämn smet. Bred glasyren över kakan medan den äännu är något varm. Strö på mandeln.

2 kommentarer:

  1. SYND! Att man inte var lärare igår och fick smaka, ser smarrig ut! Å jag som älskar citron!

    SvaraRadera
  2. Vilken superrolig idé och vilken snygg kaka! :-)

    SvaraRadera