11 december 2010

Nyårsmiddag lite för tidigt!

Ikväll blev det nyårsmiddag några veckor för tidigt. Kunde inte motstå receptet i senaste buffétidningen med smördegsknyten med rödbetor och chevré och rödvinssås. Eftersom vi inte ska vara hemma på nyårsafon i år så var jag bara tvungen att testa det här receptet. Det blev såå gott!


Smördegsknyten med rödbetor och chevré!

Penslad och klar för ugnen!

Färdiga att äta!

Rödbets- och chèvreknyten
600 g färska rödbetor
250 g getost av chèvretyp
2 msk flytande honung
1 1/2 tsk rosmarin
1 rulle kyld smördeg (250 g)
1 ägg (till pensling)
salt och svartpeppar
Gör så här: Koka rödbetorna mjuka. Gnid av skalet under rinnande kallt vatten. Låt dem svalna. Smula getosten. Skär rödbetorna i cm-stora tärningar och lägg i en bunke. Blanda rödbetorna med honung, rosmarin, 1 tsk salt och 2 krm peppar.
Rulla ut smördegen och skär i 6 fyrkanter.
Fördela rödbetsblandningen mitt på fyrkanterna. Strö över den smulade getosten. Vik in hörnen mot mitten och nyp ihop kanterna så de blir täta. Ställ kallt på bakpappersklädd plåt. Förbered hit.
Vid servering: Sätt ugnen på 200°C. Pensla knytena med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.

Sötsyrlig rödvinssås
4 dl rött vin
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
5 timjankvistar
2 msk socker
4 dl vatten + 3 msk konc kalvfond
3 msk balsamvinäger
majsstärkelse (Maizena) att reda med
olja, smör, ev salt
Gör så här: Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i 1 msk olja tillsammans med timjankvistarna i en kastrull 3–4 minuter. Strö över sockret, rör runt någon minut under fortsatt stekning.
Häll på vin, vatten, fond och balsamvinäger. Låt koka ihop tills cirka hälften återstår. Sila genom en finmaskig sil. Häll tillbaka i kastrullen och låt koka upp. Red av med 1/2–1 msk majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Låt sjuda ca 2 minuter. Låt svalna och ställ kallt. Förbered hit.
Vid servering: Värm såsen under omrörning. Vispa ner 1–2 msk smör. Smaka ev av med salt.

Klart att äta!

2 kommentarer:

  1. Tänk om ni får såna här då?! Det lät gott och nu måste vi ju testa dem!

    SvaraRadera
  2. Det gör absolut inget, för de var såå goda!!

    SvaraRadera