18 januari 2011

Grattis mamma!

I dag är det ingen vanlig dag, nej för det är mammas födelsedag! Grattis mamma - 65 år i dag.
Jag har gjort två smörgåstårtor till hennes bjudning i kväll, så de som kommer och firar henne får smaka av dessa tårtor. Jag gjorde två olika sorter - en med skinka och leverpastej och en med räkor och tonfisk.


Smörgåstårtor
Grundröra till 2 tårtor: 5 dl vispgrädde, 3 dl creme fraiche, 1 dl majonnäs, salt
Vispa grädden för sig och creme fraichen för sig till fast konsistens. Blanda i hop dessa och rör ner majonnäsen. Smaka av med en gnutta salt. Dela upp i två skålar (en till varje tårta).

Räktårta(ca 8-10 bitar)
32 skivor formbröd (2 x 4 st / lager) Obs! skär bort kanterna.
Lager 1: 1 burk tonfisk i olja + ca 2 dl av grundröran. Rör i hop till en smet.
Lager 2: 3 kokta ägg + 1 dl mjukost (grevé eller herrgård) + lite grundröra. Hacka äggen och rör i hop med mjukost och grundröra till en smet.
Lager 3: skagenröra (färdig på burk)
Lägg i hop bröden med fyllningarna mellan. Toppa med bröd och bred grundröra över hela tårtan. Plasta in och låt stå i kylen (gärna över natten) tills den ska dekoreras.
Dekoration: Dill, räkor, svart stenbitsrom, sallad, gurka, ägg, citron, ost, physalis

Skinktårta(8-10 bitar)
32 formbröd (skär bort kanterna)
Lager 1: 1 pkt bredbar leverpastej + ca 1 dl grundröra + 2 msk bostongurka. Vispa samman med elvisp till en fluffig smet.
Lager 2: 3 kokta ägg + 1 dl mjukost (grevé eller herrgård) + lite grundröra. Hacka äggen och rör i hop med mjukost och grundröra till en smet.
Lager 3: 1 pkt skinka i tunna skivor, hackas smått + 1 burk krossad ananas + 1 dl creme fraiche.
Lägg i hop bröden med fyllningarna mellan. Toppa med bröd och bred grundröra över hela tårtan. Plasta in och låt stå i kylen (gärna över natten) tills den ska dekoreras
Dekoration: Ost, skinka, mandariner, kiwi, körsbärstomater, carambole, passionsfrukt, physalis, krossade ostbågar på kanterna

12 kommentarer:

  1. Men vilka snyggingar! Grattis till din mamma också! Vad lycklig hon ska bli över tårtorna!
    Sen kan jag inte låta bli och tipsa om min smoothie-tävling! Du gjorde ju såna läckra med blåbär nyligen!

    SvaraRadera
  2. Vilka superfina smörgåstårtor! Riktigt läckra! :-) Klart att mamma ska bjudas på en såndär!

    SvaraRadera
  3. Oh hjälp va flitig du är! Och kanonduktig framförallt, de var ena riktiga snyggingar ju! Du ska väl provsmaka lite själv också, dom ser grymt goda ut! Kan tro att mamma blir glad idag!

    SvaraRadera
  4. Men krösamaja, vilka tårtor! Jösses vad tjusigt, du är så duktig! Kram Jensan

    SvaraRadera
  5. Vilka tårtor !!! Ser supergoda ut...Du kan du tjejen;))
    Tack för alla dina olika recept !
    Kram Mona

    SvaraRadera
  6. Det är såå roligt att göra smörgåstårtor, så jag gör dem så gärna. Och de blev verkligen uppskattade på kalaset och även jag fick mig en bit! Gott var det!!

    SvaraRadera
  7. Åh så fina de är! Jag blir riktigt sugen på smörgåstårta så här kl 8 på morgonen :-) Jag kan tro att de var goda... ser super ut! Kram Gourmetmorsan

    SvaraRadera
  8. Vilka smörgåstårtor du gjort! Så fina och med en massa gott på. Vad glad din mamma måste blivit.

    SvaraRadera
  9. Fina är dom verkligen och framför allt välfyllda. Gillar inte när det är långt mellan dekorationerna. Krossade ostbågar har vi aldrig provat att ha på, får bli ett framtida projekt.

    SvaraRadera
  10. Mmmm vad sugen jag blev på smörgåstårta!!!
    Men jag är ensam hemma ikväll.. lite overkill att göra smörgåstårta till sig själv...
    Men får nog bli snart!!

    / Alexandra

    http://alexmumsmums.blogspot.com

    SvaraRadera
  11. Får man vara dum och fråga HUR
    du får dit ostbågskrosset så bra på sidorna?
    Enormt fina tårtor!:)
    Kramen Bibbi

    SvaraRadera
  12. Ja, det är lite svårt att få dit ostbågskrosset. Det gäller att en ganska "kletig" smet runt tårta och sedan får du "klappa" dit krosset. Det är lite pickligt, men det går och blir snyggt!!

    SvaraRadera