05 januari 2011

Grekisk delikatesspanna

I kväll blev det en repris på en bortglömd rätt - Grekisk delikatesspanna! Hade nästan glömt det här receptet, men Madeléne på bloggen Gourmet-morsan påminde mig, så det fick det bli ikväll.


Grekisk delikatesspanna
8 pers

Det här behövs:
Ca 1 kg fläskfile
potatis
2 gula paprikor
2 röda paprikor
2 röda lökar
1 ask körsbärstomater
2 fp fetaost

Marinad till köttet:
6-8 klyftor pressad vitlök
3 dl olja (ej olivolja)
4 msk soja (kinesisk)
0,5 msk riven ingefära
3 tsk sambal olek
Salt & Peppar

Kall sås:
4 små burkar creme fraish
8 msk majonäs
4 pressade vitlöksklyftor
4 tsk Örtkrydda
Salt & Peppar

Gör så här:
Blanda marinaden till fläskfilen. Gärna dagen innan.Skär filen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg köttet i marinaden och låt stå kallt i 1 dygn.
Blanda även ihop ingridienserna till den kalla såsen och låt stå över natten.

Fyll botten av en långpanna eller ugnsform med klyftpotatis. Salta och strö över chilipeppar. I ugnen ca 25 minuter, 220 grader.
Klyfta rödlöken och paprikorna, skiva tomaterna ovanpå. Lägg på fläskfilén och häll sedan över marinaden från köttet. Strö till sist över smulad fetaost. Gratinera i ugnen ytterligare ca 20 minuter.

4 kommentarer:

  1. Jag döpte också om rätten. För visst är det betydligt godare än en pytt :-)

    SvaraRadera
  2. Åhh detta är ju så gott. =)

    Och vilken fin form du har, sett att du även har en rosa. =) Sådana ska jag införskaffa så fort jag får en riktig lön. =)

    By the way; är du duktig på bloggar? Kika gärna in hos mig och hjälp mig med mitt problem.

    Kram Anna

    SvaraRadera
  3. Haha....den åt vi också igår! Jag tog lite andra rotfrukter än bara potatis. Kolla gärna in resultatet på min blogg!:)

    SvaraRadera