Läcker cheesecake i fruktsällskap

Nu kommer äntligen avslutningen på lördagens schlagermiddag. Det blev en cheesecake från programmet Halv åtta hos mig. Receptet var med för någon vecka sedan och fick mycket beröm av gästerna, så jag var bara tvungen att testa den. Till cheesecaken serveras en syrlig citronsås.


Läcker cheesecake i fruktsällskap
Botten
10 st digestivekex
100 g smör, smält

Första fyllningen
2 pkt philadelphiaost, á 200 g
3 st ägg, medelstora
1.5 dl socker

Översta lagret
4 dl crème fraiche
1 msk vaniljsocker
1 dl florsocker, siktat

Citronsås
3-4 msk citronsaft, färskpressad
0.75 dl vatten
1 tsk majsenamjöl
1 st äggula
1.5 dl socker
1 msk smör

Gör så här
Botten
: Sätt ugnen på 200 grader. Smula sönder kexen. Blanda med det smälta smöret. Tryck ut blandningen i en pajform med löstagbar botten. Grädda bottnen i ugn 5-10 minuter.

Första fyllningen: Skruva ner ugnen till 180 grader. Ställ åt sidan. Mosa philadelphiaosten noggrant med en gaffel. Blanda i äggen och sockret. Vispa runt till en röra. Fördela över den förgräddade kexbotten. Grädda i 180 grader ca 35 minuter till dess kakan "lyfter" lite längs kanterna och i mitten. Låt den kallna.

Översta lagret: Blanda sedan ingredienserna till det översta lagret. Bred ut på den helt kalla kakan. Grädda i 180 graders ugnsvärme i 6-7 minuter så att ytan stelnar något. Låt kakan kallna.

Citronsås: Blanda citronsaft, vatten, majsenamjöl, äggula och socker i en rostfri kastrull. Låt sjuda upp försiktigt. Rör i blandningen hela tiden tills den tjocknar något. Avsluta med att vispa ner kallt smör. Låt svalna.

Vid servering: Garnera med limeskivor och/eller citronmeliss och passionsfrukt. Servera den kalla citronsåsen till kakan.

Kommentarer

  1. Nämen va roligt, denna bjöd min svägerska på i Lördags. Hon hade också tittat på halv 8 hos mig :-) Jättegod var den!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg