Tjejfest på en torsdag!

I går kväll hade jag tjejmiddag. Härligt att lyxa till det lite en "vanlig torsdag" när vi inte kan få ihop det på en helgdag. Det var länge sedan vi sågs och behövde prata ihop oss angående vår resan till Barcelona i september!

Det blev en trerätters och detta var vad jag bjöd på:
Till förrätt tog jag ett recept som var med på "Halv åtta hos mig" för någon vecka sedan. Då serverades rätten med enrisrökt och lättgravad öring, men jag köpte pepparlax och jag tror att det blev lika bra.


Sallad med pepparlax, citrondillmajonäs och krutonger
400 g öring eller laxfilé
Majonnäs
1 1 st äggula
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
2 dl rapsolja
2 msk dill, finhackad
0.5 st citron, saften
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Krutonger
0.5 st surdegsbaugette
50g smör
2 msk olivolja
Några nypor havssalt, ca 1 krm

Till servering
2 st hjärtsalladshuvuden
100 g babyspenat
2 msk olivolja
0.25 st citron, saften
0.5 tsk havssalt
1 krm svartpeppar
50 g sikrom
4 kvistar dill

Gör så här
Majonnäs
För att undvika att majonnäsen skär sig underlättar det om samtliga ingredienser har samma temperatur. Blanda äggula, dijonsenap och vitvinsvinäger i en bunke.
Under konstant vispning tillsätt rapsoljan, droppvis från början sedan i en fin stråle. Blanda i dill, citron, salt och svartpeppar och smaka av.
Önskas en tunnare konsistens kan några teskedar vatten vispas ner.

Krutonger: Skär upp surdegsbaugetten i små lite oregelbundna tärningar.
Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna. Tillsätt tärningarna och saltet. Bryn tills krutongerna är gyllenbruna. Ta sedan upp dem ur pannan och låt dem rinna av på hushållspapper.

Vid servering:
Skölj hjärtsalladen och babyspenaten och lägg i bunke.
Tillsätt olivolja, citronsaft, havssalt och svartpeppar. Blanda om salladen.
Bryt isär den rökta fisken med fingrarna i små bitar. Lägg upp salladen på tallrikar och fördela ut fisken över salladen. Klicka ut majonnäsen och sikrommen, toppa med krutonger. Dela upp dillkvistarna i små vippor och garnera tallrikarna med dillvipporna.

Varmrätten har jag gjort flera gånger tidigare och är en lättlagad kycklingrätt som smakar otroligt gott. Receptet kommer från Arla.


Kyckling med parmaskinka och balsamsås
4 port
8 kycklinglårfiléer eller 4 kycklingfiléer, 500 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
4 stora eller 8 små skivor parmaskinka
2 dl vispgrädde
2 msk balsamvinäger
1 msk konc kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor

Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Krydda kycklingen med salt, peppar och oregano. Bryn den i smör i en stekpanna. Linda skinkskivorna runt kycklingen och lägg i en ugnssäker form. Vispa ihop grädde, vinäger, fond och vitlök. Häll det i formen. Stek i mitten av ugnen ca 15 min. Strö ev över lite färsk oregano. Servera med frästa grönsaker eller en härlig sallad med ruccola, soltorkade tomater, fetaost, körsbärstomater och inlagda persikor:

Till dessert blev det Pannacotta med hallonsirap. Pannacotta har jag ju gjort massor av gånger tidigare, men inte det här receptet som kommer från Victoria på Matplatsen. Hon har pratat så gott om det här receptet så många gånger, så jag täntke att nu måste jag bara göra det här. Det perfekta pannacotta-reseptet enligt henne. Oj, vad gott det var! Prova ni med!


Pannacotta med hallonsirap
4 portioner
5 dl grädde
1 vaniljstång
½ dl socker
2 gelatinblad

Hallonsirap:
200 g frysta hallon
1 dl socker
1 hel stjärnanis

Gör så här:
Blötlägg gelatinet i lite kallt vatten. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur den i en kastrull. Hacka upp skalet och låt även det följa med i kastrullen. Slå i grädde och socker. Koka upp grädde, socker och vanilj.
Låt grädden sjuda i 15-20 minuter under lock. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i kastrullen. Smält dem försiktigt under omrörning. Fördela krämen i portionsformar. Kyl pannacottan minst 3 timmar.
Gör sirapen så länge. Smält socker i en kastrull, var försiktig så det ej bränns och försök att inte röra för mycket i det. När sockret smält nästan helt är det dags att tillsätta de frysta hallonen och stjärnanis. Nu är det dags att röra. De kalla hallonen gör att sockret stelnar igen, men de smälter igen. Låt sirapen koka 10-15 minuter. Låt den svalna något och sila sen purén så du får en klar röd sirap utan kärnor.
Toppa pannacottan med ett tunt lager hallonsirap, några bär och ev lite citronmeliss.

Kommentarer

  1. Oj, det där lät ju verkligen som en dunder middag, supergott!

    Kram Anna

    SvaraRadera
  2. Den kycklingen gjorde jag i veckan på ett ungefär. Såå god!! Strimlade skinkan ovanpå istället för lindat. En rätt som passar både till vardag och fest tycker jag!

    SvaraRadera
  3. Vilken god meny. Jag hade gärna suttit med vid ditt bord ;-)

    SvaraRadera
  4. Ja det var ju synd att jag inte kunde vara med! Blir till att testa ditt kycklingrecept i helgen tror jag. :-) Anneli

    (Jättefin blogg förresten!)

    SvaraRadera
  5. Hoppas du kan vara med nästa gång vi ses! Gjorde du kycklingen och vad tyckte du?

    SvaraRadera
  6. Jag är ingen van kock, men tänker försöka efterrätten på min tjejmiddag på lördag. På bilden ser det ut som björnbär, men du har skrivit hallon i receptet? Jag undrar också om jag kan bruka Anis som jag redan har i skafferiet.. Måste det vara Hel stjärnanis? Tror inte jag har använt det någon gång...

    SvaraRadera
  7. Hej Randi!
    Jag hade hallon till hallonsirapen men garnerade med björnbär (för att de är så vackra!!) Anis och stjärnanis kommer egentligen från två helt olika växter, men delar namn eftersom de är lika i smaken. Vet faktiskt inte om det blir någon skillnad, jag skulle föredra stjärnanis. Du hittar dem i kryddhyllan i affären.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg