13 mars 2011

Italiensk lasagne med par­ma­skin­ka och tomat

I går firade jag och maken 18 år tillsammans med att äta italiensk lasagne och och dricka champage. Receptet på lasagnen har jag haft i många år och tror att det kommer från Allt om Mat

Om du vill kan du ta vanlig rökt skinka istället för parmaskinka och öka på vikten till 500 g. Tomaterna till lasagnen ska vara fasta så de går att skiva tunt. När det slutligen gäller osten ska du köpa parmesanost i bit och riva själv.


Italiensk lasagne med par­ma­skin­ka och tomat
4 - 5 person(er)
15-16 st lasagneplattor, ca 250 g
350-400 g parmaskinka, tunt skivad
6-8 st tomater, fasta, ca 800 g
3 st vitlökar, finhackad
2 tsk svartpeppar, grovmald
6 dl parmesanost, grovriven
1 l vit sås
1 st form, ugnssäker, rektangulär, ca 32x22 cm och minst 4 cm hög

Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Börja med att skära tomaterna i tunna skivor. Finhacka vitlöken och blanda den med svartpeppar samt den grovrivna parmesanosten. Lägg ut en tunn bottenskyla av den vita såsen (ca 2 dl) i formen, täck såsen med 4 lasagneplattor, lägg därpå 1/4 av skinka och 1/4 av tomatskivorna. Strö 1/4 av ostblandningen över tomaterna. Upprepa varvningen i den här ordningen tills du får 4 lager av alla sorter. Överst ska det vara ett tunt lager vit sås och därpå riven ost. Sätt formen på galler i mitten av ugnen och gratinera 30 min.

4 kommentarer:

  1. Kan inte bli annat än gott! Grattis till dig och maken!

    SvaraRadera
  2. Låter supersmarrigt!! Ska jag verkligen testa!!

    SvaraRadera
  3. Låter gott. Förslag på recept på den vita såsen?

    SvaraRadera