16 maj 2011

Macarons

I dag har jag bakat Macaroner för första gången!! Det var lite "pickel" att göra dem, smörkrämen blev lite lös och "marängerna" blev lite ihåliga. Men för att vara första gången så är jag ganska nöjd.


Makroner eller macarons är söta små biskvier med smörkrämsfyllning. I detta recept gjorde jag med hallonsmak, det är endast ens egen fantasi som sätter gränserna för vad en makroner kan smaka.

Macarons
20 portioner)
3 dl florsocker
90 g skållad, torkad och därefter mald sötmandel
1 dl äggvita (ca 3 äggvitor)
½ dl strösocker
ev 5-10 droppar hushållfärg

Smörkräm med hallonsmak
100 g rumsvarmt smör
1 ½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 msk hallonsylt
ev. några droppar röd karamellfärg

Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader.
Sikta ner florsocker och mandel i en bunke.
Vispa äggvitan i en annan bunke med en elvisp (börja på låg hastighet och öka efter hand).
Tillsätt strösockret, vispa till en styv marängsmet. Häll de torra ingredienserna i marängen och blanda varsamt.
Spritsa ut ca 40 klickar stora som femkronor på plåt med bakplåtspapper.
Låt kakorna vila c:a 15 minuter på plåten.
Baka i nedre delen av ugnen i c:a 12 minuter.
Kakorna ska vara lite mjuka i mitten.
Dra av bakplåtspappret från plåten till köksbänken, direkt när kakorna kommit ur ugnen.
Låt kakorna kallna.


Smörkräm med hallonsmak: Lägg smöret i en bunke och sikta ner florsocker och vaniljsocker.
Vispa med elvisp tills blandningen är ljus och porös.
Vispa ner äggulan och hallonsylten.
Färga med lite röd karamellfärg.

Färdigställande: Bred en klick smörkräm på hälften av makronerna och täck med den andra hälften. Förvara i kylskåpet.


4 kommentarer:

  1. Fina! Jag har inte bakat macarons, men någon dag förhoppningsvis :)

    SvaraRadera
  2. Jag har aldrig bakat macarons, men de ser jättefina ut!! :)

    Ha en fin Onsdag

    SvaraRadera
  3. Jag ansluter mig till skaran som aldrig bakat dessa bakverk, men jag är riktigt bra på att äta dem! :-)

    SvaraRadera
  4. Ett tips jag fick i Helsingborg var att använda mandelmjöl. Har tyvärr aldrig själv provat. Hittade även siliconark med runda markeringar för att få exakt storlek på dem. kanske kan va ett bra tips.

    SvaraRadera