Födelsedagsfirande!

Marsipantårta!

Ja, då har ännu ett år gått och jag har blivit ett år äldre. Det blev lite firande på eftermiddagen med mat och tårta. Recepten kommer från tidningen Buffe nr 2 2010.


Fylld lax med parmakrisp
700 g benfri laxfilé med skinn (av mittben)
70 g parmaskinka
1/2 burk örtmarinerade kronärtskockor (ca 150 g)
4 soltorkade tomater i olja
1 dl grovriven västerbottensost
1 dl crème fraiche
1 påse blandad sallad (125 g)
1 ask körsbärstomater (250 g)
smör eller olja till stekning
salt och peppar

Gör så här: Parmakrisp: Sätt ugnen på 175°C. Lägg skinkskivorna på en bakpappersklädd plåt. Låt dem torka i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna och bryt i bitar.
Lax: Skär laxen i portionsbitar. Låt skinnet sitta kvar. Skär ett djupt snitt i mitten på varje filébit. Lägg i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar.
Häll av det mesta av oljan från kronärtskockorna och hacka dem grovt. Finhacka de soltorkade tomaterna. Blanda detta med riven ost, crème fraiche, salt och peppar.
Fyll snitten i laxen med blandningen och låt det gärna komma upp ovanpå. Droppa över lite av den goda oljan från tomaterna. Ställ in i ugnen 15-20 minuter.



Ljummen dinkel- och rotfruktssallad
Portioner: 4
Rotfruktssallad
200 g kålrot
2 stora morötter
3 rödbetor
2 palsternackor
2 rödlökar
3 msk olivolja
2 1/2 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar
3 dl hel dinkel
2 msk russin (gärna sultan) eller torkade aprikoser (2 msk russin motsvarar 4 st strimlade, torkade aprikoser)
2 msk repad hackad timjan
salt och peppar
150 g fetaost
ev 1 kruka färsk mynta till garnering
Gremolata
2 vitlöksklyftor
finrivet skal av 1 citron
1/2 dl hackad bladpersilja
1/2 dl olivolja

Gör så här: Rotfruktssallad: Sätt ugnen på 225°C. Skala och skär rotfrukterna i ca 3 cm stora bitar. Skala och skär löken i grova klyftor. Lägg rotfrukterna i en långpanna. Ringla över oljan och blanda runt. Rosta 30-40 minuter i ugnen, tills de är mjuka. Krydda med flingsalt och peppar. Koka under tiden dinkeln enligt anvisning på paketet. Gremolata: Skala och riv vitlöken till gremolatan. Blanda med citronskal och persilja. Rör i oljan. Blanda de varma rotfrukterna med dinkel, russin och timjan. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i en skål och smula över fetaosten. Garnera ev med mynta. Servera gremolatan till.

Kommentarer

Populära inlägg