13 november 2011

Tvårättersmiddag!

I går hade vi vänner här på middag. Alltid trevlig! Passade även på att titta på "Så mycket bättre".

Till middag blev det pastarullar. Har haft det med på bloggen här förut, men det år så gott så rätten förtjänar att nämnas igen. Receptet hittar ni HÄR!


Till dessert blev det en rätt som kommer från den här boken.


Jag har aldrig gjort den här desserten förr, men ätit den hos en av mina vänninor. Rätten kallas modern lanskapsrätt från Gästrikland och innehåller Mackmyra Whisky. Trots att min man har en stor whiskeysamling så har han inte en sådan, utan jag fick ta en annan sort. Det gick alldeles utmärkt det med.



Blåbärsglass med kardemumma och whisky
Portioner: 8
Strössel
5 digestivekex
1 tsk hel kardemumma
25 g smör
Sätt ugnen på 175° C. Smält smöret. Smula/krossa digestivekexen fint. Stöt kardemumman i en mortel. Blanda smör, kexsmulor och kardemumma. Strö ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen ca 7 minuter. Ta ut och låt stå framme och torka.

Blåbärsglass
5 äggulor
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk Mackmyra whisky (eller annan whisky)
2 dl blåbär
3 dl vispgrädde
Vispa äggulor, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt whisky och blåbär.
Vispa grädden fast och vänd ner den i ägg- och blåbärsblandningen. Häll upp i en form. Ställ i frysen minst 6 timmar.
Ta fram och ställ i kylen ca 30 minuter före servering.

Blåbärssås
2 dl blåbär
2 msk florsocker
Mosa blåbär med florsocker och passera genom en finmaskig sil.
Servera glassen med det rostade strösslet och gärna blåbärssås. Garnera med blåbär och gärna en myntakvist.

Garnering: blåbär, ev myntakvist till garnering

1 kommentar:

  1. Vilken spännande glassmak! Måste testas vid tillfälle,
    hos fröken Dill

    SvaraRadera