07 november 2011

Grönsakskyckling i ugnen

I helgen har vi varit till vår stuga och fixat, bl a monterat två sängar som vi hade med oss upp, spikat lister, målat och röjt.

På lördag kväll stod syster för maten och gjorde då denna goda kycklingrätt. Receptet hittade hon på recept.nu. Den här rätten kommer jag absolut att göra igen, perfekt när hela anrättningen sköter sig själv i ugnen. Ett plus för att barnen gillade rätten.



Grönsakskyckling i ugnen
Antal portioner: 6
4 st kycklingfiléer
Smör till stekning
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
1-2 pkt bacon
1 st purjolök
2 st morötter
1 st stor gul paprika
8–10 färska champinjoner
Färska örter, t ex basilika, timjan
1 st grönsaksbuljongtärning
2.5 dl matlagningsgrädde
1/2 dl vatten + 1 1/2 msk mjöl
8–10 körsbärstomater

Till servering
Ris, pasta eller pressad potatis.

Gör så här: Dela kycklingen i mindre delar.
Bryn den i lite smör i stekpannan, salta och peppra. Den ska bara få lite fin gyllenbrun färg.
Lägg kycklingbitarna i ett ugnsfast fat (helst inte så stort) med hög kant.

Diska ur pannan noga och stek baconet knaprigt.
Strimla purjolöken och skär övriga grönsaker i lagom stora bitar. Tänk på att skära morötterna lite tunnare eftersom de tar längst tid. Vill man vara ambitiös kan man först steka champinjonerna i lite smör. Spara tomaterna till serveringen.

Lägg dem tillsammans med kycklingen.
Lägg på lite färska örter och smula över buljongtärningen.

Blanda vatten och mjöl och häll sedan över det tillsammans med grädden. Vitsen med det är att såsen blir lite tjockare då i ugnsvärmen.

Låt allt stå i ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter, rör om lite under tiden.

Lägg på halverade körsbärstomater, det knaperstekta baconet och lite extra örter till serveringen.

2 kommentarer:

  1. Åh, vilken härlig rätt! Jag tycker verkligen om denna typ av ugnsrätter!

    SvaraRadera
  2. Kyckling, bacon och örter. Låter verkligen som ett vinnande koncept. Vill HA!

    SvaraRadera