19 december 2011

Julförberedelser!

Julen närmar sig med stormsteg och jag börjar bli klar med det mesta. Det känns skönt eftersom jag jobbar varje dag fram till jul. Julklapparna är klara, julgodiset är klart, maten är inhandlad och i dag har vi lagt in sill och gjort bountybollar. I morgon klär vi granen.


Krämig pepparrots- och gräslökssill
1 förpackning 5-minuterssill eller färdig löksill (stor burk)
2 dl gräddfil
1 msk majonäs
rivet skal från en 1/2 citron
1 dl finriven pepparrot
1 kruka gräslök
10 cm purjolök (det gröna)
slat och svartpeppar

Gör så här: Hacka gräslöken grovt och mixa med hälften av gräddfilen till en grön sås. Mixa inte för slät utan låt det hellre finnas några småbitar av gräslöken kvar.
Blanda med resten av gräddfilen, majonäs, rivet citronskal samt pepparrot. Smaka av med salt och svartpeppar.
Skär sillen i portionsbitar och strimla purjolöken. Vänd ner detta i såsen och häll i en rengjord burk med tillhörande lock. Låt stå i minst ett dygn innan provsmakning.


Bountybollar!
Denna sats ger ungefär 50 stycken (gör dem ganska små)
Fyllning:
50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 krm salt
1 påse kokosflingor (200 g)

Garnering:
200 g ljus blockchoklad

Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 5-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg. Tillsätt kokosen. Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på en skärbräda. Ställ i frysen ca 30 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar