02 januari 2012

Nyårsafton 2011!

God fortsättning på er alla!

Hoppas ni har en bra start på 2012! Första dagen på året blev en lugn dag som mest spenderades i soffan...

Vi var 18 st som firade in det nya året hemma hos oss (8 vuxna och 10 barn). Full fart med andra ord.

Här kommer lite bilder från vårt firande!

Bubbel på kylning!

Maten är förberedd och vinet står på luftning.

Gästerna kan komma!

Full fart i köket!



Goda parmesanknappar som Sofie hade med sig.

Korvar med oliver samt smördegsbollar med gott i!

Fler goda snittar med parmaskinka och rostbiff som Sofie och Lena hade gjort.

Lottas goda tunnbröd med laxröra.

Barnens förrätt: Chevrétoast med pinjenötter och honung.

Vår förrätt var en Laxbakelse med avokado och äpple (receptet kommer från Buffé nr 12 2010, sida 2)

Laxbakelse med avokado och äpple

Portioner: 6
Ingredienser
400 g kallrökt lax i skivor
2 avokador
4 msk crème fraiche
1/2 lime (rivet skal)
1 msk färskpressad limejuice
1 liten rödlök
1/2 äpple (à 75 g)
1 1/2 krm kajennpeppar
salt
Sallad
1/2 dl pinjenötter
1/2 ask salladsärter (à 75 g)
1 påse späda salladsblad (à 70 g)
3 msk olivolja
1 1/2 msk vit balsamvinäger
2 tsk flytande honung
2 krm salt
1 krm peppar

Gör så här: Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadon. Mosa avokadon och blanda med crème fraiche, limeskal och limejuice i en bunke.
Skala och finhacka löken. Skala, kärna ur och finhacka äpplet. Finhacka 1/4 av den kallrökta laxen.
Blanda lök, äpple och lax med avokadoröran. Krydda med kajennpeppar och salt.

Lägg ut resten av laxskivorna lite omlott på två bitar plastfolie. Lägg ut avokadokrämen som en sträng i mitten på varje »laxbotten«. Rulla ihop varje till en rulle med hjälp av plastfolien. Tvinna ihop sidorna som en smällkaramell – rullen ska bli hård och tät. Lägg rullarna minst 2 timmar i frysen.

Sallad: Rosta pinjenötterna i en torr och het stekpanna under omrörning. Skär salladsärterna i strimlor på längden.
Blanda 3 msk olja, vinäger och honung till en dressing. Krydda med salt och peppar. Förbered hit.

Vid servering:
Ta fram de frysta rullarna 1–3 timmar före servering, tiden beror på hur länge de legat i frysen. Ta bort plastfolien och skär varje rulle i skivor, 1 till varje portion, när de tinat så pass mycket att de går att skära i. Lägg laxbitarna på en tallrik och låt dem tina helt.
Fördela sallad och salladsärter på tallrikar. Lägg 2 laxbitar på varje tallrik. Ringla över dressingen och toppa med pinjenötterna.


Varmrätten kommer även den från ICA:s Buffétidning, nämligen den sista för året 2011. Det var Oxfilé med tryffelsmör, potatis- och jordärtskockskaka, haricots verts och portvinssky


Tror det var fler än jag som gjorde denna rätt då det var svårt att få tag i både tryffelolja och jordärtskockor i vår lokala mataffär. Receptet hittar ni HÄR!


Till dessert bjöd jag på en Vaniljpassion med maräng
Receptet kommer från Vickan som har Matplatsen. Tyvärr glömde jag fota desserten, så ni får klicka på Här! för att se receptet och hur den såg ut.

Fina blommor från mina vänner!

GOTT NYTT ÅR PÅ ER!

4 kommentarer:

  1. Härliga godsaker ni njutit av! Och vilken fin dukning du skapat!

    SvaraRadera
  2. Så mycket gott!! Kan tänka mig att desserten var smarrig när du glömde fota! Eller var det allt vin....:)

    SvaraRadera
  3. Åh, jag hade mer än gärna huggit in på barnens förrätt, det är ju SÅÅ gott med chèvretoast! Sött att trycka ut en stjärna i brödet också :) Efterrätten låter smarrig, får ta mig en titt! Hoppas det nya året blir riktigt fint <3

    SvaraRadera
  4. Oj så mycket gott ni åt! Jag hade gärna tagit lite av alltihop :-) Och då drack ni ett av mina favoritbubbel!
    God fortsättning!

    SvaraRadera