21 februari 2012

Semeldagen!!

Har ni ätit någon semla i dag? Jag har faktiskt ätit två stycken!! En på jobbet (köpt) och en nu i kväll (hembakad)!! Tycker faktiskt att hembakta är godare och då kan man göra dem lite mindre!! Här kommer recepet som jag fick av min arbetskamrat

Små mandelsemlor
16 småsemlor (eller 8 normalstora)

25 g smör
2 dl mellanmjölk
¾ dl lättkesella
25 g jäst för söta degar
½ dl socker
1 krm salt
1 tsk kardemumma
2 krm bakpulver
½ uppvispat ägg
Ca 6 dl vetemjöl

Fyllning
Inkråm från bullarna
50 g malen mandel
½ dl florsocker
¾ dl mellangrädde
1 dl mellangrädde
2 tsk florsocker

Gör så här: Smält smöret, tillsätt mjölk och Kesella och låt blandningen bli 37 grader.
Smula jästen i en bunke, häll över degvätskan och rör om. Tillsätt socker, salt, kardemumma, bakpulver, ägg och det mesta av mjölet – spara lite till utbakning. Arbeta degen kraftigt och låt den sedan jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i 16 delar.
Rulla släta bullar som får jäsa på bakpappersklädd plåt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 240 grader. Pensla bullarna och grädda dem i 7-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Skär av ett lock och gröp ur en del av inkråmet med hjälp av en gaffel. Mosa ihop med mandel, florsocker och mjölk till lagom lös konsistens. Fyll bullen med massan och lägg på vispad grädde. Lägg på locket och pudra över lite florsocker.

1 kommentar: