Grekisk delikatesspanna

I dag har vi bara tagit det lugnt och kollat runt lite här i Åre. Det finns ju hur mycket som helst att handla här! Jag tog en långpromenad på eftermiddagen innan vi bastade! Härligt! Vi har även laddad våra ”skipass” så i morgon är vi först ut i backarna…

Kvällens middag blev Grekisk delikatesspanna. Det är sojamarinerad fläskfilé som tillagas i ugn tillsammans med potatis och grönsaker. Detta är en suverän bjudrätt och perfekt att laga till många. Den kalla såsen ger rätten det där lilla extra och bryter smakerna fint. Ursprungsreceptet är med fläskfilé, men jag har även ätit med kycklingfiléer. Det blev nästa godare. Hittade receptet i Expressen för ett antal år sedan och har sedan delat med mig av detta recept många gånger.
Grekisk delikatesspanna
1 fläskfilé, ca 60-800 g
ca 1 kg potatis i klyftor
1 röd paprika
1 gul paprika
1 röd el gul lök
3 tomater, eller körsbärstomater
1 fpk fetaost
Marinad till fläskfilé
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 tsk sambal oelek
2 msk soja
Kall sås
3 dl turkisk yoghurt el creme fraiche
2 msk majonäs
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk italiensk salladskrydda
lite pressad lime
Gör så här: Strimla fläskfilén. Blanda ihop marinaden och lägg ner köttet. Ställ i kylskåpet och låt marinera över natten. Smörj en långpanna och lägg i potatisklyftor (ska täcka botten). Salta och ställ in potatisen i ugnen i 220 grader i 10-15 minuter.
Ta sedan ur pannan och strö över fläskfilén och marinaden, 1 röd och 1 gul paprika i strimlor och 1 lök i strimlor. Överst lägger du skivade eller halverade tomater och en burk fetaost i små kuber. Sätt in i ugnen igen, ca 35-40 minuter.
Blanda ihop den kalla såsen och servera den tillsammans med en vanlig sallad till delikatesspannan.

Grattis skidtjejer till VM-bronset!

Kommentarer

  1. Wilma har även beställt den maten ikväll som är hennes favoritmat. Hoppas att ni har det bra i Åre och att solen skiner på er här skiner solen även idag.
    /Lena

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg