Happy Halloween!

I lördags hade vi Halloweenmiddag med goda vänner. Barnen gick "bus eller godis" innan vi åt en trerättersmiddag
Barnen redo för att gå ut och busa...

Dukat i Halloween-färger!

Receptet till förrätten hittade jag i somras när jag tittade på Sommar med Ernst När jag såg programmet tänkte jag direkt att jag skulle gör det här någon gång för att det såg så gott ut och det var det verkligen. En lätt och enkel bjudrätt:
Parmaknyten med chevréost på en bädd av fikon
12 st skivor parmaskinka/prosciutto
150 g chervreost
1,5 msk Creme Fraiche
5 msk solrosfrön
10 st färska fikon
Gör så här: Bryt ner chevreosten i en bunke. Tillsätt 1,5 msk Creme Fraiche och mosa ihop till en smet. Lägg ut skinkan på en skärbräda, lägg skivorna lite omlottt så de bildar en platta med skinka. Lägg krämen ovanpå skinkplattan och vik ihop skinkan så den bildar en slags rulle. Lägg ut machésalladen på ett fat. Skiva upp fikonen och lägg ett lager ovanpå salladen. Skiva upp skinkrullen i ca 3cm tjocka skivor och lägg dessa ovanpå bädden av machésallad och fikon. Strö över solrosfrön och rippla sedan hallondressing ovanpå och servera.

Till varmrätt blev det Risotto på kantareller med grillad fläskfiléer till. En risotto som kokas på avorio- eller arborioris, schalottenlök, olivolja, vin och buljong, smaksätts med en aromrik svamp samt avrundas med nyriven
parmesanost; ja, då är man så nära Italien man kan komma. Till det kalv- eller fläskfilé, men det går givetvis också mycket bra med kyckling- eller kalkonkött. Receptet kommer från Allt om mat.Risotto på kantareller med grillade kalvfiléer
4personer
1 dl schalottenlök, finhackad
350 g färska kantareller
2 msk olivolja
2 dl avorio- eller arborioris
2 dl vitt vin
6 dl grönsaksbuljong
2 msk smör eller olivolja
1,5 dl parmesanost, grovriven
600 g kalv- eller fläskfilé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1,5 msk olivolja, till pensling

Tillbehör och garnering

200 g körsbärstomater
250 g färsk grön sparris
200 g salladslök
2 msk smör eller olivolja
1 st lime, klyftor av

Gör så här:
Finhacka schalottenlöken och skär kantarellerna i bitar om de är stora. Värm 2-3 msk olivolja i en panna, typ traktörpanna, och fräs löken och riset på svag värme några minuter utan att det får färg bara blir lätt glansigt. Tillsätt svampen, vinet och ett par dl av grönsaksbuljongen. Låt det hela koka sakta under sporadisk omrörning tills vätskan börjar koka in. Späd efter hand med mera buljong tills risotton totalt har kokat 18-20 minuter. Risotton ska nu vara lite krämig i konsistensen och riset ska vara lätt al dente, d v s det ska finnas ett visst tuggmotstånd. Rör slutligen i osten samt ett par smörklickar eller olivolja och smaka av med några korn salt.
Grönsakssautén: Dela tomaterna, skär salladslöken i ringar och sparrisen i slantar (spara sparrisknopparna till garnering och koka dem 1-2 minuter). Fräs grönsakerna lätt i smör eller olja i samband med serveringen, krydda med några korn salt.
Hetta upp en grillpanna eller elda på träkolsgrillen. Putsa filén helt fri från hinnor och skär den i små lagom tjocka skivor (medaljonger) som du plattar ut lite lätt med handen. Krydda köttet med salt och peppar, pensla med olja och grilla 2-3 minuter på varje sida.
Fördela risotton på varma tallrikar, gör ett utrymme i mitten av risotton och lägg i den nyfrästa grönsakssautén. Placera de nygrillade medaljongerna på riset och garnera med sparrisknoppar, eventuellt rucolasallad och limeklyftor.
Servera gärna med lite extra parmesanost och olivolja.

Till dessert blev det en snabblagad dessert som är både krisig och söt.
Receptet kommer från Tinas Cockalong måndag den 26 oktober 2009.
Citronkräm med nötkrisp och granatäpplen
4 dl grekisk yoghurt
3 msk lemon curd
1 dl grovhackade osaltade cashewnötter
0.5 dl grovhackade skalad mandel
2 msk socker
1 kula smör, ca ½ msk
bakplåtspapper
1 st granatäpple
1 st citron
Gör så här:Lägg smöret, nötterna och sockret i en stekpanna, låt det bli karamelliserat. Gyllenbrunt. Häll upp allt på ett bakplåtspapper. Blanda yoghurt och lemon curd i en skål, fördela i 4 glas eller små skålar. Halvera granatäpplet och ta ur "kärnorna" och saften. Fördela nötterna på citronkrämen, lägg på granatäpple-kärnorna. Och avsluta med att riva lite citronskal över.

Kommentarer

  1. Så fantastiskt gott det ser ut att vara och barnen såg riktigt skärammande ut. Fick de något godis?:)

    SvaraRadera
  2. Ja, middagen blev väldigt lyckad och barnen var nöjda med godiset de fick!

    SvaraRadera
  3. Massor av bra tips som jag hamnade på när jag hittade din sida! Toppen!! Tack för smaskiga tips...bara att sätta igång och ladda för nyår.
    Önskar dig GOTT NYTT ÅR och hoppas på en fortsättning av denna sida! A-Looo

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg