31 januari 2010

Middag!

Den här härliga korgen fick vi igår av våra gäster som vi hade på middag. Oj, så mycket smarrigt det fanns i korgen.

Middagen blev en trevlig tillställning med god mat och trevligt sällskap.
Till förrätt gjorde jag parmesankorgar. Riktigt gott, men lite knivig att göra, måste jag erkänna. Ha tålamod!


Parmesankorg med räkor, avocado och skagenröra
(4 personer)
12-15 msk grovriven parmesanost
25-30 stora nyskalade räkor
1 avocado
2 dl blandade salladsblad
1 liten burk skagenröra
lime
balsamico
Gör så här: Hetta upp en teflonstekpanna på medelvärme.
Bred ut ca 3 matskedar parmesanost i stekpannan.
Forma en tunn rundel med en stekspade och låt osten smälta tills den är gulbrun.
Vänd och stek en liten stund även på den andra sidan (Ha tålamod! Den GÅR att vända, så småningom, men det tar en liten stund och det är svårt!)
Ta upp parmesanrundeln från stekpannan och lägg den snabbt på ett uppochnervänt glas.
Tryck försiktigt ner kanterna runt om med hjälp av ett likadant glas.
Låt kallna och stelna.
Strö lite blandad sallad på varsin tallrik. Lägg en klicka skagenröra i varje korg. Varva räkor och avokado ovanpå. Servera med en limeklyfta (men det glömde jag!!) Ringla över lite balsamico. Klart!

Till varmrätt blev det en repris som jag gjorde för några helger sedan - Baconlindad fläskfilé med grönpepparsås!

Kvällens dessert - Tobleroneparfait med bärkompott. Jag letade på ett gammalt recept som jag har gjort många gånger, men som jag nästan hade glömt bort eftersom det var så länge sedan jag gjorde det. En riktig höjdar-dessert!


Tobleroneparfait med bärkompott
6 dl grädde
300 g toblerone
6 äggulor
2 dl florsocker
1 st vaniljstång

Bärkompott
2 dl frysta hallon
2 dl frysta jordgubbar
2 dl frysta börnbär
1 msk citronsaft
1 dl socker
Gör så här: Vispa grädden tills den är tjock. Smält Toblerone i ett vattenbad. Vispa florsocker och äggulor luftigt. Skrapa ur fröna från vaniljstången och tillsätt dessa i äggsmeten. Vänd ner den smälta Tobleronen i äggsmeten och rör tills det har blivit en jämn smet. Vänd ner den uppvispade grädden i choklad- och äggblandningen. Häll upp parfaitsmeten i en stor form eller 12 portionsformar och ställ i frysen i ca 4 timmar.
Bärkompott: Blanda samman samtliga ingredienser och koka det försiktigt tills bären börjar falla sönder. Rör om försiktigt. Dra av från plattan och låt det svalna innan servering.

12 st Tobleroneparfait redo att servera!


Senare på kvällen blev det bartömning!

8 kommentarer:

  1. Vilken meny! Skåptömmning är ju alltid kul, kan bli alla möjliga udda drikar :-P

    SvaraRadera
  2. Oj, så mycket gott det fanns där :) Korgen blir jag lite sotis på, sånt är alltid kul att få :)

    SvaraRadera
  3. Gör parmesankorgarna i ugnen istället, klicka ut på plåt in och grädda och sedan bara lägga över glas och forma,klart!
    Mvh
    CJ

    SvaraRadera
  4. CJ: Tack för tipset. Det ska jag prova nästa gång!

    SvaraRadera
  5. Gud vilken härlig korg du fick och vilken mat du bjöd på hade gärna kommit och gästat dig jag också.

    SvaraRadera
  6. Hej
    Ville bara tala om att du har en award att hämta hos mig

    SvaraRadera
  7. Ser ut att ha varit en toppenmiddag. Desserten ser underbar ut.

    SvaraRadera
  8. väldigt så fint upplagt de var... hur lyckas du?

    Länkkatalog

    ha en trevlig helg
    //Rickard

    ps. Du får jätte gärna länka till mig.ds

    SvaraRadera