Tjejmiddag!

I går var jag på tjejmiddag hos A-K. Alltid lika roligt att ses och surra om allt mellan himmel och jord. Hon hade gjort en underbart god middag!

Till förrätt fick vi tapas med bl a oliver, kex, fyllda champinjoner, salami och tortilla med chevré och päron. Oj, så gott det var!


Till varmrätt fick vi en supergod laxrätt. Receptet är från senaste Buffétidningen, men A-K hade ändrat lite i receptet. Till exempel så gjorde hon en hel lax och la fyllningen ovanpå istället som i receptet med laxfileer som fylls.


Fylld lax med parmakrisp
Buffé nr 2 2010, sid 29
Portioner: 4
700 g benfri laxfilé med skinn (av mittben)
70 g parmaskinka
1/2 burk örtmarinerade kronärtskockor (ca 150 g)
4 soltorkade tomater i olja
1 dl grovriven västerbottensost
1 dl crème fraiche
1 påse blandad sallad (125 g)
1 ask körsbärstomater (250 g)
smör eller olja till stekning
salt och peppar
Gör så här: Sätt ugnen på 175°C. Börja med parmakrispen. Lägg skinkskivorna på en bakpappersklädd plåt. Låt dem torka i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna och bryt i bitar.
Skär laxen i 4 portionsbitar. Låt skinnet sitta kvar. Skär ett djupt snitt i mitten på varje filébit. Lägg i en ugnssäker form. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar.
Häll av det mesta av oljan från kronärtskockorna och hacka dem grovt. Finhacka de soltorkade tomaterna. Blanda detta med riven ost, crème fraiche, 1 krm salt och 1 krm peppar.
Fyll snitten i laxen med blandningen och låt det gärna komma upp ovanpå. Droppa över lite av den goda oljan från tomaterna. Ställ in i ugnen 15–20 minuter.
Dela körsbärstomaterna och blanda med salladen. Garnera laxen med parmakrisp. Servera med salladen och gärna klyftpotatis till.

Till laxen fick vi matvete- och rotfruktsallad. Även det ett recept från senaste Buffé och även där hade hon ändrat om lite i receptet.


Ljummen dinkel- och rotfruktssallad
Buffé nr 2 2010, sid 31
Portioner: 4
3 dl hel dinkel
200 g kålrot
2 stora morötter
3 rödbetor (ca 250 g)
2 palsternackor
2 rödlökar
2 msk russin (gärna sultan), eller 4 strimlade torkade aprikoser
2 msk repad, hackad timjan
150 g fetaost
ev 1 kruka färsk mynta
olivolja
flingsalt
svartpeppar

Gremolata
2 vitlöksklyftor
finrivet skal av 1 citron
1/2 dl hackad bladpersilja
1/2 dl olivolja
Gör så här: Sätt ugnen på 225°C. Skala och skär rotfrukterna i ca 3 cm stora bitar. Skala och skär löken i grova klyftor. Lägg rotfrukterna i en långpanna. Ringla över 3 msk olja och blanda runt. Rosta 30–40minuter i ugnen, tills de är mjuka. Krydda med 2–3 tsk flingsalt och 2 krm peppar. Koka under tiden dinkeln enligt anvisning på paketet. Skala och riv vitlöken till gremolatan. Blanda med citronskal och persilja. Rör i oljan. Blanda de varma rotfrukterna med dinkel, russin och timjan. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i en skål och smula över fetaosten. Garnera ev med mynta. Servera gremolatan till.

Till dessert fick vi en underbar chokladfoundant med mangosorbet!

Kommentarer

  1. Tips till tjejmiddagar/fester: Boka naken uppassare:

    http://slaventommy.blogspot.com

    SvaraRadera
  2. Oj det såg gott ut alltihop. Ska ha tjejmiddag i morg 19/11 det blir nog denna meny!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg