10 april 2010

Grillpremiär!

I dag blev det grillpremiär hemma hos Näslunds. Från att ha varit en gråmulen dag så sprack det upp till kvällningen och grillen åkte fram för första gången i år. Åh, vad gott det var och vilken härlig säsong vi har framför oss...

Vi grillade fläskfilé som jag la i marinad med en blandning av olivolja, soja, balsamvinäger, honung, vitlök, grillkryda, salt och peppar. Till det blev en härlig ingefärsdoftande rotfruktsallad. Den har jag gjort flera gånger förr och receptet kommer från Allt om mat. Många olika rotfrukter gör fatet färgstarkt och efter rostningen blandas de med en mild dressing. Receptet är för 8 personer, men det går självklart att halvera om man är färre.

Till det hade vi även en fetaostsås bestående av fetaost, creme fraiche, basilika, olivolja, vitlök, salt och peppar.

Ingefärsdoftande rotfruktssallad
8 person(er) Ingredienser
2 kg rotfrukter, potatis, blå kongo, gulbetor, morötter, palsternackor
2 st rödlök
1 msk flingsalt
2 krm peppar
2 st vitlöksklyfta
0,5 dl svarta oliver
0,5 dl olivolja

Ingefärsdressing

1 msk gräslök
2 st vitlöksklyfta
2 tsk ingefära, riven färsk
1 msk dijonsenap
2 msk vitt vin, går även bra med äppelcidervinäger
2 msk honung
0,75 dl olivolja
0,5 dl majonnäs

Servering
1 paket rucolasallad
1 burk cocktailkapris
cocktailtomater

Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Skala och skär rotfrukterna och löken i bitar och blanda med salt, peppar, krossad vitlök, oliver och olivolja. Rosta grönsakerna i långpanna i ugnen 40–50 min. Finhacka gräslök, pressa vitlök och riv ingefära till dressingen. Vispa samman detta med senap, vinäger, honung och olja och slutligen med majonnäs. Låt rotfrukterna svalna lite och blanda dem med dressingen. Vänd ner rucolan och servera salladen varm eller kall med lite extra oliver och cocktailkapris

5 kommentarer:

  1. Salladen låter jättegod. Det är ju så gott med grillat!

    SvaraRadera
  2. Grilla, det är bara bäst.... Vi drog igång redan för en månad sen inspererade av grannen. Tycker fetoostsåsen låter mumsig, gott till grillat!

    SvaraRadera
  3. Å vad gott! Jag är så sjukt sugen på grillat! Tror grilen ska få gå varm i helgen:)

    SvaraRadera