09 maj 2010

Tjejmiddag!

I fredags var jag på tjejmiddag hos Sofie. Alltid lika roligt att träffas och äta god mat.

Till förrätt fick vi en lax och avokadotartar som jag tyvärr inte har receptet på.



Till varmrätt serverades Konjaksmarinerade grillspett med sötpotatis och dijoncréme. Samma rätt som jag hade tänkt göra på lördag kväll hemma med familjen. Men det gjorde inget - det var ju så gott. Receptet kommer från senaste Allt om Mat Festspecial.


Konjaksmarinerade grillspett med sötpotatis och dijoncréme
600 g fläskfilé
600 g sötpotatis
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
Marinad
1 king solo vitlök
1 dl konjak
1/2 dl olivolja
1/2 dl chilisås
1 msk tomatpuré
1 msk flytande honung
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

Dijoncreme
1/2 kruka dragon
2 dl creme fraiche
2 msk dijonsenap
1 msk flytande honung
1 krm konjak
1 krm salt
1/2 krm nymald svartpeppar

Gör så här:
Marinad: Skala och hacka vitlöken. Blanda samman alla ingredienser till marinaden i dubbla platspåsar. Putsa köttet från hinnor och fett och skär det sedan i ca 3x3 cm stora bitar. Lägg köttet i marinaden och vänd runt. Låt marinerad i kylskåp ca 1 dygn.
Creme: Finhacka dragon och blanda med creme fraiche, senap och honung. Smaka av med konjak, salt och peppar. Låt stå kallt innan servering.
Blötlägg grilllspett av trä ca 15 min. Trä köttbitarna på spetten.
Skölj sötpotatisen och skär dem i 1 cm tjocka skivor. Pensla dem med olivolja och strö över salt. Grilla dem mjuka ca 5 min på varje sida. Grilla köttspetten ca 3 min på varje sida. Servera spetten med sötpotatis, dijonscreme och en grönsallad.

Tyvärr glömde jag ta en bild på den otroligt goda desserten: Frasiga rabarberrullar. Receptet finner du i Allt om Mat Festspecial!

2 kommentarer:

  1. Receptet på lax- och avocadotartar hittar ni på Mauro och Pluras köks hemsida. Kolla under Tv8s tablå. Alla recept från denna underbara Tv-serie finns där. Massor av godsaker!

    SvaraRadera
  2. Mysigt med tjejmiddag och god mat fick ni med!

    SvaraRadera