Fiori di pasta gratinate – gratinerade pastablommor
Den här goda rätten har jag fått hos min väninna Sofie för ett antal år sedan och jag tror att receptet ursprungligen kommer från Allt om mat. Det är lite pyssel och tar lite tid, men när man väl har gjort det så står rätten klar för att gratineras i ugn. Perfekt bjudrätt!
Förbereder pastarullarna!
Innan gratineringen!
Färdig och klar att äta!
Fiori di pasta gratinate – gratinerade pastablommor
Rullar
1 platta(or) gula lasagneplattor, färsk
100 gram ricottaost
50 gram spenat
1 vitlöksklyfta
5 skiva(or) fontinaost, kan ersättas med Taleggio
4 skiva(or) prosciuttoskinka
0,25 dl parmesanost
salt
Béchamelsås
2 dl grädde
1 dl parmesanost
0,5 dl vitt vin
0,5 dl olivolja
2 msk mjöl, rågade
Tomatsås
2 st Schalottenlök(ar)
15 gram basilika, stjälkar
200 gram tomat(er), hela, skalade
5 gram socker
1 dl vatten
1 msk smör
Garnering: Parmesanost
Rullar:
Blanchera spenaten, spola den i kallt vatten och krama ur vattnet. Finhacka spenaten.
Blanda ner spenaten i ricottan tillsammans med vitlök, några nypor salt och lite grovmalen svartpeppar
Bred ut ricotta och spenatkrämen på lasagneplattan och därefter prosciutto och Fontinaost. Rulla ihop som en rulltårta och skär i 5-6 cm breda "stubbar".
Béchamel:
Gör en redning genom att vispa ihop oljan med mjölet tills det blir en tjock smet. Koka upp grädden. Red med olja/mjölblandning tills såsen tjocknar, det ska bli som en ganska tjock béchamel. Vispa ner vitt vin och sist riven ost.
Tomatsås:
Fräs schalottenlöken tills den blir mjuk och glansig men inte får färg. Häll i alla ingredienser och smör och koka på svag värme i minst 30 minuter. Mixa till en slät sås.
Täck botten på en ugnsfast form med tomatsåsen och sätt dit lasagnestubbarna. Täck dem med béchamelsås och toppa med riven parmesan. Gratinera i 225 grader i 15-20 minuter.
Förbereder pastarullarna!
Innan gratineringen!
Färdig och klar att äta!
Fiori di pasta gratinate – gratinerade pastablommor
Rullar
1 platta(or) gula lasagneplattor, färsk
100 gram ricottaost
50 gram spenat
1 vitlöksklyfta
5 skiva(or) fontinaost, kan ersättas med Taleggio
4 skiva(or) prosciuttoskinka
0,25 dl parmesanost
salt
Béchamelsås
2 dl grädde
1 dl parmesanost
0,5 dl vitt vin
0,5 dl olivolja
2 msk mjöl, rågade
Tomatsås
2 st Schalottenlök(ar)
15 gram basilika, stjälkar
200 gram tomat(er), hela, skalade
5 gram socker
1 dl vatten
1 msk smör
Garnering: Parmesanost
Rullar:
Blanchera spenaten, spola den i kallt vatten och krama ur vattnet. Finhacka spenaten.
Blanda ner spenaten i ricottan tillsammans med vitlök, några nypor salt och lite grovmalen svartpeppar
Bred ut ricotta och spenatkrämen på lasagneplattan och därefter prosciutto och Fontinaost. Rulla ihop som en rulltårta och skär i 5-6 cm breda "stubbar".
Béchamel:
Gör en redning genom att vispa ihop oljan med mjölet tills det blir en tjock smet. Koka upp grädden. Red med olja/mjölblandning tills såsen tjocknar, det ska bli som en ganska tjock béchamel. Vispa ner vitt vin och sist riven ost.
Tomatsås:
Fräs schalottenlöken tills den blir mjuk och glansig men inte får färg. Häll i alla ingredienser och smör och koka på svag värme i minst 30 minuter. Mixa till en slät sås.
Täck botten på en ugnsfast form med tomatsåsen och sätt dit lasagnestubbarna. Täck dem med béchamelsås och toppa med riven parmesan. Gratinera i 225 grader i 15-20 minuter.
Vad fina de blev. Jag gjorde något liknande recept för ett tag sedan. Men mina pastaplattor spack när jag rullade ihop dem. Ja, de var färska ;-)
SvaraRaderaDet där såg riktigt gott ut, värt besväret.
SvaraRaderaMVh
Oj de där både lät & såg himla gott ut!! Olivolja + parmesan i bechamel måste jag prova, det lät spännande!
SvaraRaderaJa, det är värt att prova dessa pastablommor. De är otroligt goda...
SvaraRaderaMums!! De såg riktigt smaskiga ut! Då brukar det vara värt besväret!!
SvaraRaderaSer verkligen jättegott ut!!!
SvaraRadera