29 november 2010

Julgransplockning med gösmiddag

I lördags hade vi vår årliga "julgransplockning" med efter följande "gösmiddag" tillsammans med familjerna I och O.

Mitt i sommaren är våra respektive med i en fisketävling och gösen de får då äter vi den här helgen. I år var det vår tur att stå för middagen och jag hade fått ett jättegott recept på gös av min arbetskamrat Anna som jag så gärna ville prova. Tyvärr blev det ingen gös på fisketävlingen i somras, så det fick det bli en annan vit fisk i form av pangasiusfiléer.

Här kommer receptet. Jag har ingen mått på ingredienserna utan tar efter tycke och smak.

Smörj en ugnsfast form, häll på ströbröd och en smakrik ost. Lägga på fiskfiléerna och gör samma sak med smör, ströbröd och ost. Krydda med citronpeppar.



In i ugn ca 10 min. Koka under tiden grädde, hummerfond, rivet skal av lime och saft. Smaka av och häll på och in i ugn tills det börjar puttra. Ta ut och garnera med färsk dill och kräftstjärtar. Servera med pressad potatis till.


Till efterrätt hittade jag det här goda receptet hos Hallon & Blåbär
Glöggchokladmousse med pepparkaksnötter
5-6 pers
150 g mjölkchoklad
3/4 dl vit glögg
3 äggulor
4 dl vispgrädde

Nötterna:
75 g pecannötter
2 msk florsocker
1/3 krm hel kardemumma
1 krm malen ingefära
1 krm malen kanel
½ krm malda nejlikor


Hacka chokladen grovt och lägg i en skål. Värm glöggen och häll över chokladen och rör tills den smält. Låt ev svalna något. Vispa i gulorna, ett i taget och vispa ordentligt mellan varje.
Vispa grädden hårt. Blanda ihop chokladsmeten med den hårt vispade grädden. Häll upp i skålar/glas. Ställ kallt.

Nötterna: Sätt ugnen på 150°.
Hacka ev. nötterna grovt. Lägg på plåt och ställ högt i ugnen i 5-10 minuter. Lägg kryddorna i en mortel och mortla. Blanda i florsockret.

Lägg nötterna i en varm stekpanna och tillsätt florsockret och kryddorna. Rör noga och låt sockret smälta och få fin färg. Passa så det inte bränns. Häll upp nötterna på bakplåtspapper och låt svalna.

Servera moussen med en kossad pepparkaka och pepparkaksnötterna.

2 kommentarer:

  1. Vilken rolig traditon! Synd på gösen bara! Eller rättare sagt, synd på er! Gösen hade nog tur! :-)
    Lite nötter hos mig också!

    SvaraRadera
  2. Det är ju så gott med fisk, såg enkelt och fram för allt gott ut

    SvaraRadera