13 juni 2011

Vegetarisk auberginegratäng!

Om man vill dra in lite på kolhydraterna är den här rätten ett perfekt alternativ. Jag bytte ut valnötterna mot hackad mandel och i ostsåsen så tog jag västerbottenost istället. Det blev supergott!

Spenatfräset tillsammans med lök och champinjoner.

Varva auberginskivorna med spenatfräset och tomaterna.

Vegetarisk auberginegratäng!
1 stor aubergine, salt
olivolja till stekning
150 g champinjoner
1 gul eller röd lök
200 g färsk spenat
peppar
1 dl rostade, grovt hackade valnötter
4 plommontomater

Ostsås
25 g smör
30 g vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl grädde
ca 2 dl riven lagrad chevré

Gör så här: Skär auberginen i skivor och lägg ut på arbetsbänken. Strö lite salt över och ställ åt sidan. Gör ostsåsen.
Sätt ugnen på 175 grader. Klappa auberginen torr med hushållspapper. Hetta upp lite olivolja i en rymlig stekpanna och stek auberginskivorna gyllenebruna.
Skiva svamp och lök tunt och fräs lätt i lite olivolja. Tillsätt spenaten och låt den mjukna. Krydda med salt och peppar. Blanda ner valnötterna, skiva tomaterna. Varva auberginen med spenatfräset och tomatskivorna i en eldfast form. Häll ost såsen över och gratinera i ugnen ca 30 minuter. Servera gratängen rykande varm med en sallad, kyckling, kött mm.

Färdig gratäng!

4 kommentarer:

  1. Vilket trevligt recept. Perfekt till grillat i sommar.

    SvaraRadera
  2. Mmm... låter gott! Skulle passa mitt sätt att äta! Ska absolut laga det! :)

    SvaraRadera