22 juli 2011

Fyllda kycklingfiléer med risotto och örtolja

I kväll blev ett recept som jag har tänkt gjort så många gånger, men liksom inte blivit av. Synd, för det var så otroligt gott. Jag kommer absolut att göra det här fler gånger - en riktig smaksensation. Örtoljan till är ett måste. Jag ska inte ta åt mig äran för allt, för det är alltid min man som gör risotton här hemma. Han är bäst på det! Receptet har jag hittat hos Victoria på Matplatsen

Här förbereder jag kycklingen...

Fyllda kycklingfiléer
4 kycklingfiléer
1 msk olja

Fyllning:
4 skivor parmaskinka alt kallrökt skinka
4 soltorkade tomater
4 skivor camembertost
1 tsk salt
2 krm vitpeppar från kvarn

Pensla med olja och grilla ränder på kycklingfiléerna i en grillpanna. Gör en ficka, med ett snitt på längden, i filéerna och lägg i skinka, tomaterna och ost. Salta och peppar. Tryck i hop öppningen och fäst med tandpetare. Stek klart filéerna i en ugnsform 175 C, ca 20 min. Kontrollera att filéerna är klara (dvs köttsaften är ofärgad).

Risotto
1/2 rödlök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1/2 fänkål, hackad
50 g shitakesvamp, kantareller eller champinjoner, skivade
3 msk olivolja
2 dl avorioris
1 tsk salt
1 krm svartpeppar från kvarn
3 dl vitt vin
2 dl vatten
3 msk kycklingfond på flaska
2 dl färskriven parmesanost

Gör så här: Fräs lök, vitlök, fänkål, svamp och ris i olivolja i en gryta. Salta och peppra. Tillsätt vin, vatten och kycklingfond. Låt koka upp och sjud på svag värme tills risotton är klar, ca 20 min. Blanda ner parmesanosten så att risotton blir krämig.

Örtolja
1 knippe färsk timjan
4 kvistar färsk basilika
1 vitlöksklyfta, hackad
3 msk olivolja
2 krm salt
1/2 krm vitpeppar från kvarn

Mixa samman och ringla runt rätten.


Till varmrätten drack vi det här god vinet:

1 kommentar:

  1. Så gott med fylld kyckling! Min man är också den i familjen som får stå för risotton! Fänkål kan jag dock inte minnas att han skulle ha haft i! Låter spännande!

    SvaraRadera