20 juli 2011

Skogens guld!

I går kom min man hem med alla dessa gosaker! Oj, vad glad jag blev. Jag gillar inte att plocka kantareller, men äter dem gärna...

Så till middag fick det bli Kantarellpaj, som jag förbereder här...

... samt en paj med fetaost och tomat till till barnen som inte är så förtjust i svamp.

Smakrik Kantarellpaj
För 4 personer
Pajdeg:
150 g kallt smör
3 dl vetemjöl eller dinkelmjöl
2 msk iskallt vatten

Fyllning:
400 g kantareller
1½ msk smör
1 schalottenlök
2 dl grovriven ädelost
3 ägg
2½ dl mjölk
1 tsk salt
1-2 krm nymalen svartpeppar

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smör och mjöl i en matberedare (eller knåda för hand). Mixa riktigt finsmuligt. Stjälp ut smulet på ett bakbord och droppa över 2 msk iskallt vatten, arbeta ihop till en deg med snabba rörelser. Om degen känns för lös, låt den då vila i kylskåp 30 min.

Lägg i den rensade svampen i stekpannan. Hetta upp och tillsätt smöret när all vätska ångat bort. Stek kantarellerna gyllene. Hacka schalottenlöken och låt den steka med.

Fördela de stekta kantarellerna över. Strö över ädelosten. Vispa ihop äggen, mjölken, salt och peppar. Häll detta i pajskalet och grädda mitt i ugnen tills fyllningen stannat ca 40-50 min.

Paj med fetaost och tomat
Fyllning:
150 gram fetaost
6 st soltorkade tomater (eller efters smak) i olja
2 tsk torkad basilika eller färskhackad
1 paket keso med grillad paprika
3 st ägg
3 dl mjölk
1 nypa salt
10 st svarta oliver

Gör så här: Gör pajdegen. Hacka tomaterna och smula fetaosten och lägg det i pajformen. Vispa ihop äggen med mjölken och blanda med övriga ingredienser. Häll blandningen i pajformen och lägg på oliverna. Grädda 45 min.

Färdiga pajer klar för att äta, gärna med en god grönsallad till. Porslin Gerbera inköpt hos LenaOrange i Högbo Bruk!

1 kommentar:

  1. Oj, vad mycket kantareller du hittade! Det är ju så gott.

    SvaraRadera