24 november 2010

Fikaförsäljning

I lördags var det Hantverkarmässa här i stan och barnens klass sålde fika och hembakat bröd till vårens klassresa.

Mina bidrag till försäljning var Rödbetskaka (här garnerade med karamellfärgad kokos istället för pistagenötter) och sockerkaka med vaniljfyllning!



Rödbetskaka
250 gram rödbetor
2 st ägg
3 dl strösocker
1,5 dl raps- eller majsolja
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk mald kanel
1 tsk vaniljsocker

Glasyr
200 gram philapelphiaost (eller naturell färskost)
1 dl kesella (10%)
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Garnering
1 dl pistagenötter

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Skala och finriv rödbetorna. Vispa äggen och sockret pösigt och rör ner rödbetor och olja. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Låt kakan svalna och stjälp upp den. Låt kallna på galler. Rosta pistagenötterna i torr panna och grovhacka dem. Rör ihop glasyren, bred den över kakan och strö på nötterna.


Härlig sockerkaka med vaniljfyllning

2 kommentarer:

  1. Vad häftigt det blev med färgat kokos! Kunde inte förstå vad det var som var på kakan innan jag läste texten. Skulle ha gissat på rivna polkabetor! :-)

    SvaraRadera
  2. Ser gott ut..röbetskakan måste provas:)

    SvaraRadera