30 januari 2011

Toscakaka

Bakade en toscakaka i morse som jag tog med till dotterns fikaförsäljning på hennes innebandymatch. Tror att den smakade bra för den gick åt, för själv hann inte smaka kakan.


Toscakaka
8-10 bitar
100 g smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
0,5 dl mjölk

Toscaglasyr:
100 g mandelspån
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk

Gör så här: Smörj och bröa en rund form (med löstagbar kant), ca 24 cm i diameter. Sätt på ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker, gärna med elvisp, till en vit smet. Vispa ner bakpulvret.
Häll på mjöl och bakpulver. Blanda ner i äggsmeten och sen mjölk och det smälta smöret och vispa allt till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 20-25 minuter. Under tiden gör du toscaglasyren.

Toscaglasyr: Lägg alla ingredienser till glasyren i en kastrull. Koka ihop några minuter. Tag ut toscakakan från ugnen och bred på glasyren. Flytta upp ugnsgallret ett steg och ställ in toscakakan (i mitten av ugnen) och grädda ytterligare 20 minuter eller tills toscakakan har fått vacker gyllengul färg.
Ta ut kakan och låt den svalna några minuter. Lossa därefter kakan från formen och lägg den på galler.

Middagen blev en favorit i repris: Ugnstekt kyckling med sambal

1 kommentar:

  1. Toscakaka har jag velat baka jätte länge men det har inte blivit av ännu. Det är så hur gott som helst!

    SvaraRadera