Happy Valentine!



I dag är det Alla Hjärtans Dag!
Våra barn är väl för gulliga! I dag - på Alla Hjärtans Dag - kom de med frukost på sängen till mig och min man!


Det blev en trerättersmiddag i dag för att fira Valentine Day!
Förrätten hittade jag när jag kollade runt lite på nätet vad vi skulle äta i dag. Jag sökte på Alla Hjärtans Dag-meny och hittade då det här goda receptet på vasterbotten.com Väldigt enkelt och som går snabbt att sno ihop. Jag har fått lite "dille" på Västerbottenost just nu!

Gratinerad crostini med valnötter och päron
1/2 baguette
2 msk rapsolja
150 g riven Västerbottensost®
2 dl crème fraiche
2 päron
2 msk ljust muscovadosocker
1 liter blandad sallad t ex frissé, rosé och lollorosso
1 dl valnötter salt och peppar
Sätt ugnen på grill 250°. Skär centimetertjocka skivor av baguetten, pensla båda sidor med lite olja och rosta i ugn ett par minuter, tills de börjar få färg. Blanda ost med crème fraiche och lägg en klick på vardera crostini. Skär päronen i 12 klyftor. Pensla dem med olja och lägg dem tillsammans med crostinin på en plåt. Strö lite socker över både ostkräm och päron och gratinera tills ostkrämen fått färg. Ta ut och servera på en salladsbädd. Strö över valnötter och droppa gärna på lite rapsolja. Salta och peppra.

Receptet till varmrätten är från Expressens söndagsbilaga från år 2000. Jag kom ihåg att det publicerades i samband med Alla Hjärtans Dag det året och jag har gjort den här rätten många gånger sedan dess. Nu var det ett tag sedan och tyckte att det passade bra i dag. Rätten är lätt att förbereda genom att kycklingen blir klar i ugnen och såsen kan göras i förväg och bara värmas upp precis före servering.ätten

Kärleksfylld kycklingfilé
(2 portioner)
200 g fettuccini eller annan pasta
2 stora kycklingfiléersmör/olja att steka
i½ dl hackad basilika
½ dl färskriven parmesanost
1 krm svartpeppar
salt
Saffranssås:
1 liten schalottenlök
1 tsk smör
½ kuvert saffran
1 tsk tomatpuré
½ dl torrt vitt vin
1/2 kycklingbuljongtärning
1 dl matlagningsgrädde
svartpeppar
1 knivsudd socker
Till servering:rostade pinjenötter
ruccolasalladskivad
parmesanfärsk basilika
Gör så här: Blanda hackad basilika, riven parmesanost och svartpeppar. Skär en ficka längs med varje kycklingfilé och fyll den med basilikablandningen. Förslut öppningen med en tandpetare eller sy ihop med bomullstråd.· Salta filéerna och stek dem gyllenbruna runt om i lite smör i en stekpanna. Lyft upp dem och låt dem bli färdiga i ugnen, 175°, cirka 15 minuter.· Koka under tiden pastan enligt anvisning på paketet.· Finhacka löken och låt den mjukna i lite smör i en kastrull. Rör ner saffran och tomatpuré. Fräs under omrörning en minut.· Dra kastrullen från värmen och slå på vin, grädde och smula i buljongtärningen. Låt sjuda under omrörning i fem minuter. Späd eventuellt med några matskedar vatten. Smaka av med lite strösocker och svartpeppar.· Servera de fyllda kycklingfiléerna med saffranssås och pastanystan toppade med riven parmesan och basilikablad. Strö lite rostade pinjenötter på tallriken och bjud gärna ruccolasallat till.

Denna superenkla efterrätt hittade jag på samma sida som förrätten. Den ingick i menyn! Den här efterrätten kan man sno ihop när gästerna kommer, så fort går det! Och gott var det också!

Små knäck-pannacottas
5 dl Matlagningsgrädde
1 1/2 dl gelésocker multi
1 tsk vaniljsocker
100 g daim eller knäck
Värm grädden och rör ner socker och vaniljsocker. Häll upp i formar och kyl i 1 timme. Toppa med hackad daim eller knäck.

Kommentarer

Populära inlägg