Köttgryta

I dag har jag haft en riktig "slappardag" - skönt. Förutom matlagning har jag tvättat några maskiner och tagit en rask promenad. Jenny och Mia kom förbi och fikade på em och Jenny stannade kvar på middag. Det blev köttgryta på lamm som blev gudomligt god. Receptet kommer från boken "Smörstekt".

Köttgryta
800 g högrev eller lamm
140 g bacon
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 purjolök
2 msk smör
2 tsk salt
1/2 svartpeppar
2 msk tomatpuré
3 dl grädde
1 msk koncentrerad kalvfond
1 tsk torkad timjan
2 lagerblad
250 färska champinjoner
färsk persilja
Gör så här: Skär köttet i stora tärningar. Smält en matsked smör i en stekgryta och skär baconet i mindre bitar. Bryn sedan kött tillsammans med bacon i omgångar i grytan. Skala och hacka den gula löken och vitlöken. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Tillsätt löken och låt den steka med köttet. Rör ner tomatpuré och häll på grädde och fond. Putsa svampen och tillsätt den tillsammans med salt, peppar, timjan, lagerblad. Låt grytan sjuda under lock 1-1/2 timme, tills köttet är mört.
Garnera med klippt färsk persilja.

Till köttgrytan serverade jag en Gratäng med smak av Italien. Receptet kommer från boken "Mina fastrars mat", skriven av Paolo Roberto.

(Före och efterbilder)
Zucchini med potatis och tomat
(4 port)
1 medelstor zucchini
4 medelstora potatisar
2 tomater
1 dl finstrimlad purjo el rödlök
3 msk olivolja
1 1/2 tsk salt
1/2 dl parmesanost
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Skär zucchinin i tunna skivor. Halvera tomaterna, sättt halvorna med snittytan neråt och skiva dem tunt. Skala potatisen (det struntade jag i) och skiva den tunt, gärna i matberedare. Lägg potatisen i en skål, häll i hälften av både olivolja och salt och rör om.
Varva zucchini- och potatisskivor på högkant. Stick ner tomatskivor och strimlad purjo med jämna mellanrum. Stänk över resterande olivolja och krydda med resten av saltet. Stek i ugnen 35-45 minuter. Strö över parmesanosten när 10 minuter av ugnsstekningen återstår.

Kommentarer

  1. Jag säger bara sjukt god gryta och sjukt trevligt sällskap. Ser fram emot bio nästa vecka! Hoppas ni får en skön weekend i Åre. Nu ska här tränas. Kram och på återseende.....

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg